Categories
Världen

Uppblossade våldsamheter i Sheikh Jarrah i Jerusalem.

Vräkningshotet mot kvarterets palestinier utlöste i våras flera veckors strider mellan Israel och Gazas väpnade organisationer. De senaste veckorna har temperaturen i det eldfängda kvarteret stigit, efter att flera palestinska familjer delgivits vräkningsorder. På söndagen meddelade den extremnationalistiske Knesset-medlemmen Itamar Ben Gvir att han flyttar sitt kansli till kvarteret. Hans ankomst var gnistan som utlöste den senaste vågen av oroligheter. Under tumultet evakuerade polisen Ben Gvirs ”kansli”. Han svimmade, fördes till sjukhus men var på plats igen på måndagseftermiddagen:

– Polisen har missförstått sin roll! I stället för att skydda judiska patrioter förföljer man dem!

Drygt tjugo palestinska familjer hotas av vräkning i det omstridda området, en smal dalgång mellan överklassområdet Sheikh Jarrah och det svenska generalkonsulatet. Sedan 2001 har ett tiotal palestinska familjer vräkts och israeliska bosättare flyttat in.

Platsens palestinska invånare installerades där av Jordaniens regering på 1950-talet, efter att de mist sina hem i västra Jerusalem, som blev en del av Israel 1948. Men efter kriget 1967, då Israel erövrade också stadens östra del, stiftade Knesset den lag som står i centrum för dagens dispyt: alla bostäder från vilka judar drevs bort under kriget 1948-49, måste återbördas till sina forna ägare eller deras ättlingar. Det finns inte i israelisk lag någon motsvarande paragraf som ger palestinier rätt att göra anspråk på egendom de förlorat under kriget 1948-49.

För den israeliska koalitionen är situationen delikat. Tre av regeringspartierna, inklusive premiärminister Naftali Bennetts Yamina, stöder bosättarna och vräkningspolitiken, medan fem koalitionspartier är ivriga motståndare till vräkning. Utrikesminister Yair Lapid inser att vräkningarna kostar Israel mycken internationell goodwill, och att de blivit ett effektfullt palestinskt argument mot Israels styre i östra Jerusalem.

Läs mer:

Ny bosättning skakar Israels koalition

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.