Categories
Sport

Petades ner från OS-pallen – nu jagar Magnusson revansch

Han kom till Peking som världsmästare i nya OS-grenen big air (trick i ett stort hopp). Men freeskiingåkaren Oliwer Magnusson, som bar den svenska fanan på OS-invigningen, har trots sin unga ålder även nått stora framgångar i slopestyle.

Visserligen har det inte blivit några pallplatser den här vintern. Men i grenen som innebär trick på räcken och hopp i en uppbyggd bana var han VM-sexa i fjol och tvåa i en världscuptävling 2019. 2017 tog han silver i junior-VM –och 2018 JVM-guld.

I big air-finalen förra veckan, där affischnamnet Henrik Harlaut tog svensk freeskingåknings första OS-medalj någonsin, slutade Magnusson fyra efter att ha petats ner från pallen av just Harlaut.

– Det var tråkigt med en fjärdeplats för min del. Nu ska det bli skönt att få en ny chans, sade han redan då med sikte på veckans slopestyletävling i Zhangjiakou, 18 mil bort.

–Jag tror att jag har lika stor chans där, jag har haft bra resultat i slopestyle också.

Henrik Harlaut, som var sexa i OS-slopestylen 2014 och missade final 2018, tror på sin nio år yngre lagkamrat:

–Det var fett att se sin kompis köra så otroligt bra (i big air). Jag tror att Oliwer har stora chanser i slopestylen, har är otroligt värd att också få stå på pallen. Han är ung, han är hungrig.

Apropå sitt brons i big air-tävlingen säger Harlaut att det var viktigt att få visa att han kan lyckas i OS. Han är historisk med 13 skidmedaljer i prestigefyllda X-games, men för fyra år sedan avlöste fiaskorubrikerna varandra under OS.

– Det har varit folk som har ifrågasatt om jag tar OS seriöst, säger 30-åringen.

–Så det var skönt att få visa att OS betyder mycket för mig också.

Framgångarna hittills i Kina, med även Jesper Tjäder som sjua i big air-finalen, har gett intresset för freeskiing ett uppsving.

–Det är kul att vanligt folk har börjat kolla på vår sport, förut har det mest bara varit de som är inne i sporten, säger Oliwer Magnusson.

– Nu blir det större och större.

Fakta. Slopestyle, freeskiing

Vad?
Slopestyle (trick på räcken och hopp i en uppbyggd bana) kom in på OS-programmet 2014.

Svenskar?
Ja. Nyblivne OS-bronsmedaljören Henrik Harlaut, Oliwer Magnusson och Jesper Tjäder – som alla gick till final i nya grenen big air (trick i ett stort hopp) –står på start. Det gör även Hugo Burvall.

När?
Tisdag, 05.30 svensk tid: Kval.
Onsdag, 02.30: Final.

Hur?
Kvalet avgörs i två åk per åkare, där det bästa åket räknas. Av 30 startande går tolv till final. I finalen gäller tre åk, även där räknas bara det bästa.

Läs mer:

Historisk OS-medalj för Henrik Harlaut – brons i big air

Freeskiinggänget valde ny väg – inlines, skumgummi och en airbag bakom första OS-medaljen

Stavar eller inte? Svenskarnas OS-val kan vara till nackdel

Upp till bevis för äldre Harlaut: ”Men jag känner mig som världens yngsta 30-åring”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.