Categories
Inrikes

Nordea-chefen: Ljus framtid för svensk arbetsmarknad

Annika Winsth, chefsekonom Nordea, ser positiva tecken på arbetsmarknaden.

– Veckan efter beskedet om lättade restriktioner ökade nyanmälda lediga platser med 52.000, nästan dubbelt så mycket som det brukar vara en vecka i januari, säger hon.

”Företagen konkurrerar om arbetskraften”

Mellan mars 2020 och december 2021 var det 13295 företag som gick i konkurs. En stor majoritet, 13234, var företag med färre än femtio anställda. Det är drygt 1000 färre småföretag som gått i konkurs jämfört med samma period före pandemin – många klarade sig eftersom de fick statligt stöd.

– Nu konkurrerar företagen om den arbetskraft som finns. Mina nordiska kollegor säger att Danmark tittar på Skåne för att hitta arbetskraft där, i Norge tittar man på Västsverige. Arbetsmarknaden är stark, säger Annika Winsth.

Arrangörer efterfrågar finansiellt stöd

Eventbranschen är en av de branscher som har drabbats hårdast av pandemin, och en del småföretag som SVT varit i kontakt med efterfrågar ett finansiellt stöd för att komma igång med verksamheten, men något sådant stöd finns inte att söka, och det tycker Annika Winsth är rimligt.

– Det är många företagare som letar personal nu. De företag som inte klarar sig i en stark konjunktur i den konkurrens som finns, de får försöka hitta andra uppgifter. Då är det snarare individer man ska stödja och inte företaget, tycker hon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.