Categories
Sverige

Museipersonal såg branden: ”Vi var lite i chock”

Starka vindar fick gnistor från branden i restaurangen, som ligger mellan Nordiska museet och Junibacken, att virvla upp i luften i riktning mot museets fasad och tak.

Säkerhetsansvarig och annan personal tog sig snabbt till den anrika byggnaden för att följa händelseförloppet. Sanne Houby-Nielsen, styresman för Stiftelsen Nordiska museet, beskriver det som en chock när hon fick information om händelsen.

– Vi har jobbat väldigt systematiskt med brandförberedande åtgärder på alla möjliga sätt för säkra byggnaden och sedan kommer faran från ett annat håll då en annan byggnad i omgivningen tar eld. Vi alla var lite i chock.

Brandkår, polis och räddningstjänst arbetade intensivt med att släcka branden och säkerställa att den inte spred sig till museet. Strax innan klockan sex på morgonen var elden släckt och man kunde konstatera att museibyggnaden var oskadad.

Nordiska museet kommer nu att genomföra av en grundlig undersökning av lokalerna.

– Det finns en risk att det har kommit sot och aska in i byggnaden uppe på vinden så vi kommer att göra ronderingar fram till i kväll för att kontrollera att allt är som det ska, säger Sanne Houby-Nielsen.

Byggnadens stenfasad kan ha varit det som räddade museet från att fatta eld.

– Det var väldigt nära att branden skulle sprida sig vidare till museet. Vi har utställningar, arkiv och bibliotek. Förstå mig rätt, jag utgår från att en restaurang går att bygga upp igen, men ett museums samlingar är oersättliga. Nordiska museet är verkligen en minnesbank, med all nordisk kulturhistoria som finns här. Det hade varit en tragedi om byggnaden börjat brinna. Vi är otroligt tacksamma för den snabba insatsen från räddningstjänsten, brandkåren och polisen. De räddade oss, det är ingen tvekan om det.

Det är enbart en del av Josefinas uteservering som brann ner och personal på restaurangen uppger för DN att det inte kommer att påverka verksamheten i någon större utsträckning för tillfället. Huvudbyggnaden är enligt uppgift från Josefina intakt och den brandhärjade uteserveringen kommer förhoppningsvis att rustas senare i vår.

Polisen kommer att göra en teknisk undersökning och kan i nuläget inte säga vad som orsakade branden.

Läs mer:

Brand i restaurang vid Nordiska museet

Oklart när flytande krog i Stockholm kan bärgas efter brand

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.