Categories
Sport

Jens Burmans test av kinesiska snacks gör succé i Kina

Det har inte gått riktigt som han hoppades i spåren hittills under OS för den svenske längdskidåkaren Jens Burman. Men en sak kan han glädja sig åt – en explosionsartad uppgång i antalet som följer hans videodagbok.

Eller delar av den. Kina är världens största marknad för sociala medier. Men det är också ett land med hård censur. Här tillåts inte appar som Facebook, Twitter, Youtube och Instagram. På kinesiska sociala medier plockas material som anses känsligt ned. Exempelvis togs den kinesiska tennisspelaren Peng Shuais inlägg om att hon tvingats till sex med en tidigare partitopp bort inom kort. Det gick inte att söka på händelsen på den kinesiska sökmotorn Baidu och kinesiska medier skrev inte om det.

Något känsligt material av den arten handlar det inte om i Jens Burmans videodagbok som publiceras på Youtube. I ett inlägg från Peking-OS visar han sitt rum, berättar vad han äter, om den första träningsrundan, om tester och inte minst, han provar ett antal kinesiska snacks.

Det är efter att någon har klippt från Burmans Youtube-inslag och lagt upp det på den kinesiska motsvarigheten Bilibili som hans tittarskara mångdubblats.

Totalt har 4,6 miljoner, jämfört med drygt 50000 på Youtube, sett klippet på Bilibili och över 6000 har kommenterat. Kineserna har särskilt reagerat på sekvensen när Burman testar chipsliknande godsaker, våfflor och en rulltårta. En del varnar för att han kan bli tjock. Andra skriver att han kanske inte vill lämna Kina eftersom han inte kan hitta lika läckra saker i Sverige.

Men riktigt allt i Burmans ursprungliga video, som är nästan 13 minuter, finns inte med i den kinesiska versionen på åtta minuter. De få negativa saker han yppar i den ursprungliga videon är borta i den kinesiska versionen. På Youtube finns exempelvis en sekvens där han klagar på att det är så kallt i rummet och att termostaten på väggen är trasig. Han skojar med en lagkamrat om att det inte är någon risk för att han ska visa feber vid en av alla kontroller, snarare kommer han visa 33 grader. Det är borta i den kinesiska videon.

Förutom Burman väcker Almida de Val, som tog brons i mixedcurling, kinesernas intresse. Förutom att curla jobbar Almida de Val som ingenjör för Akzo Nobel. Det var när en kollega vid bolagets kontor i Shanghai publicerade ett automatiskt mejlsvar från Almida de Val som berättade att hon var ledig för att delta i OS som blickarna vändes mot svenskan. Hur kan man ta OS-medalj samtidigt som man har en karriär, frågar sig fascinerade kineser. Almida de Vals bedrift har till och med lett till en artikel i det statliga propagandaorganet Global Times.

Då är uppmärksamheten kring Oskar Eriksson, som Almida de Val spelade i par med, av ett ytligare slag. Här är kineserna framför allt fascinerade av hans blå ögon, särskilt när han koncentrerar sig inför en ny omgång.

Läs mer:

Marianne Björklund: Helvetet och framtiden möts i Shougang Parks hoppbacke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.