Categories
Utrikes

Fortsatt stora skillnader i vaccintakten i världen

Cirka tio miljarder doser covidvaccin producerades i världen under 2021. Men medan Sverige och många andra höginkomstländer kan erbjuda tre doser till befolkningen var bara 4,2 procent av invånarna i världens låginkomstländer vaccinerade med två doser i slutet av 2021. Det visar en ny rapport från Amnesty.

I världens rikaste länder var 72,4 procent fullvaccinerade i slutet av 2021, enligt siffror från analysföretagetAirfinity. Enligt det amerikanska Johns Hopkins-universitets statistik är 53,6 procent av världens befolkning fullvaccinerade i nuläget. 11 procent av befolkningen i Afrikas länder är fullvaccinerade.

Orsakerna till snedfördelningen är enligt Amnesty bland annat att vaccintillverkare har satt för höga priser och prioriterat leveranser till rika länder.

– Bolagen vände ryggen åt dem som behövde vaccin mest och satte vinsterna före människorna, säger Rajat Khosla, Amnesty Internationalschef för forskning, påverkansarbete och politik, i ett uttalande.

Långt kvar till WHO-mål

Rapporten pekar på att Pfizer/BioNTech och Moderna levererade mindre än 2 procentav sina vacciner till låginkomstländer. Med nuvarande vaccintakt och snedfördelning är det enligt Amnesty långt kvar till det mål om 70 procents vaccintäckning i mitten av 2022 som Världshälsoorganisationen,WHO, har satt upp.

I ett svar till rapporten skriver Pfizer att bolaget är öppet för samarbete med andra aktörer för att föra tillgången till hälso- och sjukvård mer rättvis globalt. Bolaget skriver också att man har fullt fokus på att så snabbt som möjligt få fram säkra och effektiva vacciner och läkemedel mot covid-19 till patienter över hela världen.

”Gäller att få ut vaccinen”

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström menar att problemet med snedfördelning är mer komplext än att skylla på vaccintillverkare som Pfizer/BioNTech och Moderna. Han pekar på problem med stort vaccinmotstånd i många länder och att Covax, det internationella vaccinsamarbetet för att hjälpa låginkomstländer, köpte in vaccin från bland annat Astra Zeneca som har tillverkning i Indien och därför påverkats av landets exportstopp.

– Vi har sett en kraftigt ökad produktionskapacitet runtom i världen så vi når snart en punkt där det inte är någon jättebrist på vaccin. Nu är det en fråga om kapaciteten att få ut vaccinen, säger Richard Bergström.

Hör Richard Bergström i klippet ovan om orsakerna till skillnaderna i vaccintakt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.