Categories
Sport

Fifas dom: Miljonböter för avbrutet VM-kval

Det var i september som VM-kvalmötet mellan Brasilien och Argentina i San Paulo fick avbrytas under tumultartade former.

Då stormades planen av representanter från den brasilianska hälsomyndigheten som krävde att matchen, som pågått i sju minuter, skulle avbrytas. Slagsmål bröt sedan ut mellan spelare och ledare.

Upprinnelsen till det hela var att Argentinaspelarna Emiliano Martinex, Emiliano Buendia, Cristian Romero och Giovani Lo Celso anklagats för att ha brutit mot Brasiliens covid-19-regler genom att ha förfalskat informationen som krävdes för att resa in i Brasilien och få spela matchen. Inför matchen hade hälsomyndigheten därför krävt att spelarna skulle sättas i omedelbar karantän.

Fifa, som utrett frågan sedan dess, kräver nu att matchen spelas om, på en plats och vid ett tillfälle som förbundet bestämmer. Spelarna som tros ha förfalskat sina dokument stängs dessutom av i två matcher eftersom att de inte bedöms ha följt Fifas säkerhetsprotokoll.

Båda förbunden bötfälls också, dels för att inte ha slutfört matchen men också på grund av en rad brister i samband med mötet.

Brasiliens fotbollsförbund får böta motsvarande 5,6 miljoner kronor för brister i ordning och säkerhet, medan Argentina får betala motsvarande 2,5 miljoner för att ha ”misslyckats med sina åtaganden gällande ordning och säkerhet, och i förberedelserna inför och deltagandet i matchen”, enligt Fifas uttalande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.