Categories
Sverige

Fem dödsskjutningar på sex veckor i Stockholm

Sent på söndagskvällen sköts en man i 20-årsåldern ihjäl i Skarpnäck i södra Stockholm. Minst tio skott avlossades vid händelsen som innebär att fem personer nu har dött till följd av skjutningar i Stockholms län hittills i år. I DN:s kartläggning av samtliga skjutningar sedan slutet av 2016 inleder därmed 2022 i högre takt än något tidigare år beträffande dödsskjutningar.

Biträdande regionpolischef Robert Karlsson är bekymrad över situationen –men menar samtidigt att man måste titta på siffrorna långsiktigt.

–Det är ju en förfärlig siffra, att fem stycken unga pojkar blivit ihjälskjutna. Man blir illa berörd. Men att titta på det månad för månad är lite kortsiktigt. Det är ganska långa problem man måste lösa när det gäller den här problematiken, säger han.

Fyra av de fem personer som hittills har fallit offer för de dödliga skjutningarna är födda på 00-talet och i likhet med tidigare års offer rör det sig om brott som huvudsakligen begås i Stockholms förorter. Förutom söndagens skjutning har Fisksätra, Rinkeby, Norsborg och Järfälla varit platsen för de dödliga skjutningarna hittills i år.

–Vi har en allvarlig situation i Stockholm med 52 kriminella nätverk och ungefär 1500 individer. Vi har en hög våldsnivå. Det har tagit lång tid att komma till den här punkten och det kommer att ta lång tid att få ner våldsnivån, säger Robert Karlsson.

Det här året har inletts med ett rekordhögt antal dödsskjutningar i Stockholm. Men antalet skjutningar totalt var fler i början av både 2020 och 2021, då elva skjutningar rapporterades i länet under januari jämfört med sex i januari 2022.

En trend är att gärningsmännen oftare skjuter för att döda.

–I hälften av fallen skjuter man så att offret dör, säger Robert Karlsson om skjutningarna hittills i år.

I december gick regionpolischefen Mats Löfving ut med att 180 poliser från andra delar av landet skulle stärka upp i utsatta delar av Stockholm. Bakgrunden var problemen med gängkriminalitet i Stockholm –något som DN tidigare har visat ligger bakom den absoluta majoriteten av de dödliga skjutningarna.

Robert Karlsson menar att tillskottet har varit en viktig resurs för Stockholmspolisen.

–Det här är en tillfällig förstärkning till Stockholm som vi absolut behöver, men det löser inte läget i Stockholm i det korta perspektivet. Förstärkningen innebär bland annat att vi blir starkare och ses lite mer ute på gatorna. Men det innebär också att vid akuta lägen så kan vi följa fler spår, säger han.

Normalt sett är dödliga skjutningar mycket svåra att klara upp, men i de nu aktuella fallen har polisen gjort frihetsberövanden i tre av de fem ärendena. Resursförstärkningen till Stockholm innebär en möjlighet att sätta in mer resurser i ett tidigt skede av utredningen.

–Förstärkningen går mot yttre personal, den går mot experter, specialister, och den går mot utredningsverksamheten. Det är en bred förstärkning. Vi kan initialt vid en skjutning eller ett mord följa fler spår, vi kan göra det lite snabbare och med lite mer folk. Sedan har vi också lite fler experter som gör en del saker inte alla kan göra, som har stor betydelse vid den här typen av brott. Det gör att vi blir starkare, säger han.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.