Categories
Utrikes

Amnesty: Läkemedelsbolagen har ansvar för hälsan i fattiga länder

Läkemedelsbolag har liksom stater skyldigheter vad gäller mänskliga rättigheter, enligt Johansson.

– FN har vägledande principer för företag. En viktig princip är att företag inte får göra skada. När man då ser att länder inte har möjlighet att vaccinera sina befolkningar så har företag en skyldighet att bidra, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Rapporten pekar på att endast fyra procent av befolkningen i låginkomstländer är fullvaccinerade. Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström har pekat på att problemet delvis har sin grund i vaccinmotståndet i fattiga länder.

Problemet: Bristande tillgång

Den bilden köper inte Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemi vid Karolinska instituetet.

– Fram tills i dag har det varit en enorm brist på vaccin i Afrika och världens låginkomstländer. Det är orsaken till att man inte har kunnat vaccinera upp.

I takt med att tillgången ökar måste man öka kunskapen för att motverka den skepsis som finns. Det är svårt för länder att trycka på vikten av att vaccinera sig när det inte finns något vaccin, fortsätter hon.

Hör mer i klippet ovan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.