Categories
Världen

Tunisiens president stärker sin makt – tusentals protesterar

Tusentals tunisier demonstrerar i huvudstaden Tunis efter söndagens besked om att landets president Kaïs Saïd stärkt sitt grepp över Tunisiens rättsväsende sedan han tog makten förra året. Maktövergången genomfördes när presidenten upplöste landets högsta juridiska råd, en av de sista institutionerna i landet som säkerställer ett oberoende rättsväsende. Efter att presidenten förra året stängt parlamentet anses rättsväsendet vara det sista kvarvarande institutionella kontrollen av hans agerande, rapporterar Reuters.

När president Kaïs Saïd tillkännagav sin plan tidigare i februari möttes han av hård kritik från såväl tunisiska som utländska demokratiska rörelser, oppositionspartier samt utländska bidragsgivare.

Söndagens protester organiseras bland annat av landets största parti ”Ennahda”.

– Det som har hänt är en fullbordan av en kupp. Tunisien har blivit en begynnande diktatur efter att ha varit en begynnande demokrati, säger Nadia Salem, en av de demonstrerande, till Reuters.

Anas Hamadi, ordförande för föreningen för tunisiska domare, säger till engelska al-Jazeera att söndagens beslut betyder att presidenten har avskaffat det legitima juridiska rådet och inrättat ett nytt råd som är trogen presidentmakten, trots att det saknas laglig grund för det.

– Det här rådets arbete är föremål för presidentens vilja, det finns inga valda medlemmar. Presidenten tillskansat sig vetorätt över organets arbete och upphäva dess beslut. Detta strider mot demokratiska principer, sa han.

I ett twitterinlägg på söndagen kritiserade den internationella domstolen, ICJ, beslutet och dömde ut det som olagligt och att det strider mot folkrätten eftersom presidenten direkt kan påverka vilka domare som nomineras till rådet.

Kaïs Saïd har däremot sagt beslutet är tillfälligt och behövs för att rädda Tunisien från en korrupt och självtjänande elit som fört staten till randen av kollaps.

Läs mer:

Tunisiens president: Grundlagen måste ändras

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.