Categories
Världen

Polis forslar bort fordon från broblockad i Kanada

Efter klartecken från domstol började polisen på lördagen upplösa covidprotesten vid Ambassador Bridge mellan amerikanska Detroit och kanadensiska Windsor. Gränsövergången är av stor betydelse för handeln eftersom omkring en fjärdedel av varuutbytet mellan länderna sker genom transporter på bron.

Protesten är en del ”Frihetsbrigaden” som först var lastbilchaufförers sätt att visa missnöje med Kanadas inreseregler. Därefter har demonstrationerna växt och gäller nu en bredare kritik mot landets strikta restriktioner.

Efter att flera fordon lämnat platsen fredligt återstod på söndagsmorgonen omkring 25 demonstranter omringade av en tre gånger större polisstyrka, enligt kanadensiska CBC News.

– Det är dags att lämna, uppmanade polisen de sista demonstranterna och varnade att de som inte följer ordern kommer att gripas.

Polisen har forslat bort fordon från bron och flera personer har gripits, skriver myndigheten på Twitter. Under lördagskvällen greps en 27-årig man i samband med demonstrationen, som pågått i en vecka.

Det är nu demonstranter till fots, inte bilar, som stoppar upp trafiken, enligt polisen.

– Vi behöver göra klart för dem att de inte får stanna här. De får inte störa brotrafiken, de får inte störa vårt samhälle, säger Jason Bellaire från Windsorpolisen till BBC.

Blockaden har medfört försenade varuleveranser, vilket har fått bilindustrin att tillfälligt dra ner på produktionen.

Läs mer:

Delar av broblockad upplöst av kanadensisk polis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.