Categories
Världen

KLM stoppar flyg till Ukraina – fler bolag kan följa efter

Sedan USA flera gånger varnat för att en rysk invasion kan ske när som helst, och utan förvarning, väljer många länder att uppmana sina medborgare att lämna Ukraina.

Ett paradoxalt läge råder i Kiev och andra ukrainska städer. För de flesta vanliga ukrainare pågår livet precis som vanligt. Samtidigt lämnar stora mängder utlänningar landet, skrämda av det ryska invasionshotet och efter skarpa varningar från sina egna regeringar.

KLM var först ut och stoppade redan på lördagen alla flygningar till och från Ukraina, och även över ukrainskt luftrum. För det nederländska bolaget är detta extra känsligt, eftersom majoriteten av dem som dog när ryskstödda separatister sköt ned ett plan över Donetsk 2014 var nederländare.

Men för utlänningar i Kiev kan situationen bli än mer desperat om fler flygbolag nu följer KLM:s exempel.

Ett sådant besked kan när som helst komma från Lufthansa. Och enligt den ukrainske parlamentsledamoten Oleksij Hontjarenko kan luftrummet över hela Ukraina komma att stängas helt från måndag eftermiddag.

”Ett stort brittiskt försäkringsbolag har redan gått ut och sagt att från klockan 14 på måndagen Londontid kommer försäkringar inte längre att gälla för civilt flyg i ukrainskt luftrum”, skriver han på Facebook.

Enligt Hontjarenko förbjuder ägare till charterplan nu flygningar över Ukraina. Ett sådant fall har redan rapporterats – ett plan från ukrainska bolaget Skyup på väg från Madeira tvingades landa i Moldaviens huvudstad Chisinau i stället för i Kiev på söndagen. Planet ägs av ett irländskt företag.

SAS har en flygning i veckan till Ukraina – på tisdagarfrån Oslo till Kiev. Bolaget följer utvecklingen i landet men har ännu inte beslutat att ställa in avgången.

– Om det går ska man kunna komma med det planet om man behöver lämna Ukraina. Men säkerheten är alltid vår första prioritet. Vi följer läget och de rekommendationer som finns, säger Karin Nyman SAS kommunikationsdirektör

Svenska utrikesdepartementet, som tidigare avrått från icke nödvändiga resor till landet, ändrade på fredagen sin rekommendation. Nu är bedömningen att alla svenska medborgare bör resa hem snarast.

En rad andra länder säger samma sak till sina medborgare, bland dem USA, Storbritannien, Kanada, Tyskland och Spanien.

Från de amerikanska och brittiska ambassaderna i Kiev har större delen av personalen redan evakuerats. Mindre brittiska och amerikanska militära styrkor som tränat ukrainska soldater lämnar också landet, liksom en stor del av de internationella observatörer som har övervakat vapenvilan i östra Ukraina.

Även Ryssland har bantat ner personalen på ambassaden i Kiev och tre konsulat i andra ukrainska städer. Detta motiveras, enligt ryska UD:s taleskvinna Maria Zacharova, av risken för ”provokationer från regimen i Kiev eller från andra länder”.

Den ukrainska ledningen har flera gånger varit skarpt kritiska mot vad den ser som onödigt alarmistiska tongångar från USA och väst. President Volodymyr Zelenskyj har sagt att ständiga varningar om ett ryskt anfall bara riskerar att skapa panik.

Också talet om inställda flyg får kritik från Ukraina.

– Det viktiga här är att Ukraina inte ser någon poäng med att stänga luftrummet. Det här är nonsens. Som jag ser det liknar det någon sorts partiell blockad, säger Mychajlo Podoljak, en rådgivare till Zelenskyjs stabschef, till Reuters.

– Om vissa flygbolag väljer att ändra i sina tidtabeller så har det verkligen inget med den politik vårt land för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.