Categories
Sport

Johan Esk: De ryska dopningsspåren har inte snöat igen i minnet

När Sergej Ustiugov tog i mål Ryssland som överlägsen segrare i herrstafetten var det en repris av lördagens damseger.

Det var första gången sedan Ryssland blev Ryssland igen laget vann en herrstafett i OS. Senaste guldet tog Sovjet 1980.

Men det är helt annan OS-historik som ekar över den här segern. Dopningsskandalen vid hemma-OS 2014 sätter fortfarande spår.

Ustiugovs lag får inte ens heta Ryssland. Ryska olympiska kommittén är det officiella namnet. Det ryska laget, heter det oftast på sportjournalistsvenska.

Flaggan han kör i mål med är inte den ryska utan en tillfällig idrottsflagga.

Och Sergej Ustiugov fick inte ens ställa upp i OS 2018 med anledning av att han tävlat i OS i Sotji.

Just avstängningen av Ustiugov var märklig. Många ryska namn svartlistades i McLaren-rapporten efter utredningarna när Sotji-skandalen avslöjats.

Ustiugovs namn fanns inte med. Ändå fick han inte starta 2018 för den Internationella olympiska kommittén. Ryska ledare sade att det berodde på politik, att IOK inte ville ha en så bra rysk åkare i OS-spåren.

Före årets OS-premiär läste jag en text om det ryska antidopningsarbetet.

Idrottsministern Oleg Matytsin berättade belåtet om en rapport från Europarådets granskningsgrupp. Rådet hade bjudits in hösten 2021 och enligt Matytsin var rapporten en ”objektiv bekräftelse på effektiviteten” i det ryska antidopningsarbetet.

Det där var inte riktigt som när fan läser Bibeln men helt klart en enögd tolkning.

Europarådet ville se hårdare straff för tränare och ledare som varit inblandade i dopningshändelser. Rådet ville också att Ryssland skulle skapa en antidopnings-lag.

Artikeln läste jag på sajten Insidethegames.

Någon vecka senare fick journalister på sajten ta emot dödshot. Orsak:

De hade avslöjat att ryska 15-åriga konståkningsstjärnan Kamila Valieva testats positivt för doping.

Om Sotji var en lika sorglig som snårig historia med hål i väggen där smutsiga test systematiskt byttes ut mot rena så är den här pågående nyhetshändelsen ordentligt skum.

Det är ett 15-årigt underbarn som åker fast och blir avstängd för att ha använt hjärtmedicin under ryska mästerskapen i december.

Och det är ryska antidopningsbyrån Rusada som kliver in och på egen hand häver avstängningen. Det är då historien börjar lukta riktigt illa.

Det är då man påminns om Sotji 2014. Att just Ryssland är inblandat i spelens största skandal går ut över alla ryska idrottare i Peking 2022.

När jag hörde om skandalen så kände jag precis som skidskytten Sebastian Samuelsson. Han kommenterade Valieva så här:

– Om man har testat positivt redan som 15-åring, då visar det på ett system som inte fungerar.

Om favoriten Kamila Valieva får starta i tisdagens korta program är inte klart när jag skriver det här.

De ryska skidåkarna var helt oberörda av den höga höjden och den nya, lösa snön i stafetten. Ännu mindre stördes de av vad de andra nationernas åkare höll på med.

Jag skriver inte att ryssarna var dopade under sin uppvisning, jag har ingen aning, men:

Idrottshistorien i allmänhet och skidhistorien i synnerhet och speciellt rysk skidåkning har haft för många dopningsskandaler för att man okritiskt ska svälja allt.

Det är svårt att inte bli imponerad av Alexander Bolsjunovs sätt att åka skidor men det är inte lätt att veta vad man ser.

Efter Alexander Bolsjunovs överlägsna seger på inledande tremilen i OS brakade ett dopningsbråk ut mellan ryska ledare och norska medier.

Ryska skidförbundets ordförande Jelena Välbe ville inte bli intervjuad av norska medier utan krävde tv-kanalen NRK på en ursäkt. Orsaken var att kommentatorn Jan Petter Saltved tyckte att ryska åkare inte borde få tävla i OS.

– Vi har aldrig påmint er om att Therese Johaug också blivit avstängd eller att (Martin Johnsrud) Sundby också blev diskad. Varför säger ni nu att Bolsjunov inte är ren, undrade Välbe.

Jag tycker det är rätt att ryska idrottare får vara med i OS precis som det är rätt att de ännu inte får tävla under landets namn. Det blir ett straff mot landet och förbund men inte mot individer som inte ens tävlade i Sotji.

Men historien till Johaug och Sundby älskar ryssarna att dra fram.

Sotji, Johaug och Sundby visar att det är oerhört stor skillnad på dopningsbrott och dopningsbrott.

Johaugs straff var korrekt men för mig faller hennes brott in i kategorin misstagsdopning. Det var klantigt, hon var ansvarig men det finns inget som säger att det var systematiskt.

Det var däremot det norska missbruket av astmamediciner. Sundby blev avstängd och det var en bra signal för att minska det allmänna användandet av mediciner inom elitidrotten.

Läs mer:

Johan Esk: Karlssons krascher ger perspektiv på Kallas karriär

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.