Categories
Världen

Delar av broblockad upplöst av kanadensisk polis

Protesterna i Kanada riktade sig ursprungligen mot vaccinkravet för lastbilschaufförer som korsar gränsen till USA, men har sedan starten växt och handlar nu om missnöje mot landets coronaregler i stort.

I flera dagar blockerades bron Ambassador Bridge mellan amerikanska Detroit och kanadensiska Windsor –den viktigaste gränsövergången för handel länderna emellan. Omkring en fjärdedel av allt utbyte av varor sker genom transporter på bron, enligt AP.

Blockaden har därför inte bara påverkat framkomligheten. Stoppet i varuflödet har bland annat tvingat ländernas bilindustrier att tillfälligt skala ned sin produktion.

Men på lördagen fick polis flera fordon att lämna platsen fredligt och efter nästan en vecka såg protesten ut att upplösas. Vägen är däremot fortfarande blockerad. Myndigheterna hade då varnat med böter motsvarande nästan en miljon kronor och upp till ett års fängelse för den som blockerar vägar i delstaten.

Myndigheterna har tidigare utlöst undantagstillstånd i huvudstaden Ottawa och polis har beslagtagit tusentals liter bränsle för att stoppa protesterna, som till stor del varit lastbilsburna.

Läs mer:

300 bötfälldes när ”frihetskonvojen” försökte ta sig in i Paris

Expert: Svagt genomslag för vaccinmotståndare trots uppmärksamheten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.