Categories
Världen

Ukraina kritiserar USA:s uttalanden: ”Skapar bara panik”

USA:s utrikesminister Antony Blinken säger på lördagen att om Ryssland är berett att lösa krisen via diplomati så står Washington redo. Men USA är också beredda på att Ryssland väljer den militära vägen.

– Om president Putin beslutar sig för att vidta militära åtgärder kommer vi snabbt att införa hårda ekonomiska sanktioner tillsammans med våra allierade och partners runt om i världen, säger han på en presskonferens från Fiji, där han träffat ledare från länder i Stillahavsregionen.

Blinken hade på lördagseftermiddagen ett telefonsamtal med sin ryska motsvarighet Sergej Lavrov. Där anklagade Lavrov USA och dess allierade för att föra en ”propagandakampanj” om rysk aggression mot Ukraina, sade det ryska utrikesdepartementet efter samtalet. Ryssland har sedan tidigare avfärdat de amerikanska anklagelserna om en förestående invasion som ”desinformation”.

Efter att den amerikanske presidenten Joe Biden hållit ett videomöte med europeiska ledare och Natochefen Jens Stoltenberg på fredagen sade Blinken att ”en invasion kan genomföras när som helst”.

Omkring 130000 ryska soldater finns nära den ukrainska gränsen, men den ryska förklaringen är att det enbart är av säkerhetsskäl. Rysk militär finns nu norr om, söder om och öster om Ukraina sedan sex ryska krigsfartyg nått Svarta havet.

Samtidigt får USA:s varningar om en rysk storinvasion kritik av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som kräver att få se bevis för att en attack är förestående.

–De här uttalandena skapar bara panik och är inte till hjälp för oss, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

Han säger att Ukraina förstår fullt ut vilka risker som finns. Nu vill Zelenskyj att USA backar upp sina uttalanden om en nära förestående attack med bevis.

–Vårt folks största fiende just nu är att panik bryter ut i landet, säger presidenten.

USA:s president Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin kommer att tala med varandra i telefon på lördagen, enligt Kreml. Samtalet väntas äga rum vid 17-tiden. Även Frankrikes president Emmanuel Macron kommer att ringa den ryska presidenten under lördagen.

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock sa på lördagen att krisen mellan Ryssland och Ukraina eskalerar, men Tyskland gör allt för att hitta en diplomatisk lösning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.