Categories
Sport

Puckelpist i Hammarbybacken när olympierna tävlar igen

Tävlingarna pågår under hela helgen. Europacupen avgjordes under fredagen och lördagen. På söndag är det nationella tävlingar.

– Det är fantastiskt roligt att vi får chansen att arrangera en Europacuptävling där eliten är med, samtidigt som det också blir en tävling i samma backe där alla puckelåkare i Sverige kan vara med, säger Robert Hansson, ledare och medgrundare till Värmdö Freestyle som arrangerar tävlingen.

I onsdags återvände det svenska puckelpistlandslaget från Peking och nu var det alltså dags att återvända till heltluften direkt.

– OS-åkarna är så klart lite trötta, men det ser bättre och bättre ut. De andra åkarna vill ju såklart väldigt gärna slå OS-åkarna samtidigt som de inte vill förlora mot en hemmåkare, så det kommer att bli riktigt bra tävlingar, sade puckelpistlandslagets förbundskapten Lasse Fahlén inför tävlingsdagarna.

Den svenske förbundskaptenen fick lov att stanna hemma från tävlingarna i Peking efter att ha testat positivt för covid-19. I stället fick han följa tävlingarna på tv, där han fick se Walter Wallberg åka hem guldmedaljen.

– Att Walter levererar sitt bästa resultat någonsin på OS, det är bra tajming. Trots att jag blev kvar hemma så har jag haft bra kontakt med åkarna och de andra på plats under hela OS, så även om jag inte var där så har jag ändå kunnat vara med i processen, säger Lasse Fahlén.

Tävlingen i Hammarbybacken blev den första efter OS för Walter Wallberg, som såg fram emot att få visa upp sig framför sin hemmapublik.

– Det är kul att få en lite större tävling här, annat än SM. Det är perfekt att få visa upp sporten i Sveriges huvudstad så att folk kan komma hit och verkligen titta, sade han.

Efter OS-guldet har Walter Wallberg haft ett par hektiska dagar och haft svårt att ladda om helt inför helgens tävlingar.

– Den här tävlingen tar jag inte på största allvar, det ska bli en kul grej att köra med hela laget igen. Men även om kroppen är lite trött går det ganska fort att komma in i det igen när man väl börjar åka.

Men som nybliven OS-vinnare finns det ändå bara en placering som räknas.

– Jag har ju inte tänkt ge bort ett åk, så jag ska ju vinna. Jag menar, jag har ju vunnit ett OS-guld så då ska jag klara av att vinna en Europacup också, sade Walter Wallberg inför tävlingen.

Och visst vann han. I fredagens tävling blev det finalseger i parallellpuckel. I finalen ställdes han mot Filip Gravenfors som precis som Wallberg tävlar för Åre SLK.

På lördagen hamnade Walter Wallberg på fjärde plats. Segrade gjorde Filip Gravenfors.

Så tävlas det på söndagen i Hammarbybacken

Nationell tävling. Eliten börjar sitt kval vid 12.15.

Läs mer:

Tränarprofilen såg Wallbergs talang redan för sju år sedan: ”Sitter i huvudet”

Walter Wallberg tog OS-guld i puckelpist: ”Har krigat för det här”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.