Categories
Världen

Ingmar Nevéus: Varför kommer varningen nu? Och ska den tas på allvar?

Joe Bidens säkerhetsrådgivare Jake Sullivan och utrikesminister Antony Blinken hävdar nu att ett anfall är nära förestående, med detaljer om att mellan 25000 och 50000 civila kan dödas.

De hänvisar till att USA:s underrättelsetjänst har slagit fast att Ryssland nu har tillräckligt med militär – över 130000 man – längs gränsen mot Ukraina, inklusive i Belarus. De konstaterar också att upptrappningen har fortsatt de senaste dagarna.

Men hur vet de att ett anfall är nära förestående? Det vet vi inte. Möjligen har de underrättelseuppgifter från kretsen kring Rysslands president Vladimir Putin.

För allt hänger på vad han beslutar.

Jake Sullivan säger att det inte går att veta om, eller när, Putin ger order om en invasion.

– Vi tror att han mycket väl kan ge ordern. Men vi står inte här och säger att ordern har givits.

Det USA säger är med andra ord att de militära förutsättningarna finns för en rysk invasion, och att den kan komma snart. Men vi får inte veta något mer som styrker påståendet att invasionen är nära förestående.

Så länge Bidens närmaste inte delar med sig av den ytterligare information USA kan ha är det alltså svårt att värdera trovärdigheten i varningen än så länge.

Ett oroande tecken är att Ukraina nu för första gången kommer med varningar om läget. Landets militärledning slog på fredagen larm om att de ryskstödda separatisterna i östra Ukraina nu håller egna militärövningar.

Hittills har Ukraina, inklusive president Volodymyr Zelenskyj, tonat ner det ryska hotet och kritiserat USA för överdrivna uttalanden.

Samtidigt finns en möjlighet att de drastiska orden från Washington är fortsättningen på en taktik som USA har använt under den senaste månaden. Det har bland annat handlat om detaljerade förutsägelser om vad Ryssland kommer att göra, inklusive iscensatta bluffattacker mot ryssar eller rysktalande som en förevändning för en invasion. Biden har också tidigare sagt att en rysk attack kan vara nära förestående.

Tanken kan vara att sådana utspel skulle kunna förhindra att motståndaren gör det man säger att han ska göra. Varje gång höga amerikanska företrädare har sagt att Ryssland tänker anfalla har ryska företrädare kommit fram och sagt att de inte har sådana planer.

Men i så allvarliga ordalag som på fredagen har USA inte varnat förr.

Läs mer:

Biden och Putin i telefonmöte om Ukraina på lördag

Ryska fartygen från Östersjön framme i Svarta havet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.