Categories
Vetenskap

Chansen att se norrsken ökar då solen blir allt mer aktiv under de kommande åren

Aktiviteten på solen varierar med en elvaårscykel, något som har varit känt sedan Galileo Galileis tid på 1600-talet. I genomsnitt är det norrsken en gång i månaden över Stockholm men då gäller det att många faktorer stämmer överens om man ska kunna se det. För det första måste himlen vara mörk, vilket gör att sommarmånaderna ger dåliga förutsättningar, och för det andra måste himlen vara fri från moln. Något som tyvärr inte tillhör vanligheterna under vintrarna.

Men sannolikheten att få se norrsken blir nu större år för år.

– Nu är vi på väg mot ett solfläcksmaximum som förväntas komma 2025 vilket innebär att sannolikheten för att se norrsken kommer att öka. Och då kan man också se norrskenen längre söderut, säger Urban Brändström som forskare om norrsken vid Institutet för rymdfysik.

Norrsken och sydsken syns oftast runt de båda polerna i två ovala områden ibland kan tryckas ned mot söder och skapa norrsken långt bortom polcirkeln.

– Om du tänker dig jordens magnetfält som en dåligt uppblåst badboll och det kommer partiklar farande mot den, då trycks den ihop på dagsidan, som vetter mot solen, och dras ut på nattsidan. Det medför att norrskensovalen expanderar söderut.

Urban Brändström säger att han är fascinerad över att det är sådan uppståndelse kring norrskenen, något som inte minst märks på sociala medier.

– Norrskenet är fantastiskt vacker och det är vårt fönster ut mot plasmauniversum. Och i det synliga universum är 99 procent av den synliga materien plasma och en procent fast eller flytande form.

När elektroner från solen träffar jordens magnetfält skapas olika färger beroende på vilken höjd partiklarna träffar jordatmosfären. Mellan 110 kilometers höjd och 250 kilometers höjd bildas ett grönt ljus.

– Ovanför det kolliderar elektronerna med syreatomer och då blir det rött istället men far det riktigt långt ned, säg till 80 kilometer och krockar med en kvävemolekyl då får man ett vackert blåviolett ljus. Men den blå är svår att se eftersom vi inte har lika känsliga ögon för att se det.

Vilket är ditt bästa råd till den som vill se norrsken?

– Ett stort solutbrott vet man i bästa fall om tre dagar innan. Sedan gäller det att ge sig ut och titta mot norr när det är klart och fint väder och att se till att behålla mörkerseendet och inte titta för mycket i mobilen. Det kan ta en halvtimme innan man får tillbaka mörkerseendet igen.

Och det kan löna sig att hålla ögonen mot himlen också i kväll och under helgen.

Här är sajter som håller koll på norrskenet:

Space weather prediction center

Spaceweather

Ilmatieteen Laitos (Finland)

Lights over Lapland (Sverige)

Läs mer:

Chans att se norrsken i Västsverige i helgen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.