Categories
Böcker

Tryckning av omtalad bok om Anne Frank pausas efter kritik

Det är förläggaren för bokens nederländska upplaga som pausat tryckningen av boken ”The Betrayal of Anne Frank – A Cold Case Investigation” (på svenska ”Förräderiet mot Anne Frank – utredning av ett kallt fall”). Förläggaren uppger att det väckts frågor om den research som ligger till grund för berättelsen, enligt ett mejl som Reuters tagit del av.

Boken släpptes den 18 januari och fick stor uppmärksamhet. Boken pekar ut en man som enligt berättelsen avslöjade var den judiska flickan Anne Frank, hennes familj och fyra andra gömde sig undan nazisterna under andra världskriget.

Författaren Rosemary Sullivan redogör för en sex år lång utredning av den obesvarade frågan om hur nazisterna hittade gömstället år 1944. Ett team med bland annat en pensionerad amerikansk FBI-agent och ett 20-tal historiker, kriminologer och dataspecialister har grävt i fallet. Men utpekandet har kritiserats av forskare som menar att berättelsen är ”full av fel”.

Den nederländske förläggaren Ambo Anthos bad om ursäkt till alla som blivit kränkta och sade att förlaget borde ha intagit en mer kritisk hållning till boken, i ett mejl internt mejl till sina författare.

”Vi inväntar svaren från forskarna på de frågor som har dykt upp och skjuter upp tryckningen av ytterligare en upplaga”, står i mejlet från Amsterdam-företaget, enligt Reuters.

Pieter van Twisk, en av de utredare som citeras i boken, har tagit del av mejlet och säger till Reuters att utredningsgruppen är ”fullständigt överraskad” av innehållet.

–Vi hade ett möte med redaktionen i förra veckan då vi pratade om kritiken och varför vi ansåg att den kunde avföras, säger Pieter van Twisk till Reuters.

Anne Frank hade bott i gömstället i en kontorslokal i Amsterdam i två år när nazisterna hittade och förde bort de som gömde sig där. Hon dog i koncentrationslägret Bergen-Belsen år 1945, 15 år gammal. Även hennes syster och mamma dog i nazisternas läger – hennes pappa Otto var den enda i familjen som överlevde Förintelsen.

Stiftelsen som Otto Frank instiftade till minne av sin dotter är en av de parter som ifrågasatt boken.

Författaren själv har inte kommenterat händelsen och inte heller hennes engelskspråkiga förlag HarperCollins.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.