Categories
Världen

Storbritannien överväger att erbjuda Natomedlemmar soldater

Ryssland har samlat omkring 100 000 soldater vid gränsen till Ukraina, vilket gett upphov till farhågor om en nära förestående invasion – något som Ryssland bestämt förnekar.

Storbritannien har sagt att all form av ryskt intrång i Ukraina snabbt kommer att mötas av sanktioner. Samtidigt har premiärminister Boris Johnson varnat för att en rysk invasion kommer att bli förödande för båda sidorna.

Nu uppger den brittiska regeringen att man överväger att erbjuda de nordiska och baltiska Natomedlemmarna en större styrka soldater samt att erbjuda Estland vapen. Syftet sägs vara att stärka Europas gränser. Johnson menar att det här skulle skicka ett tydligt meddelande till Kreml om att britterna inte kommer att tolerera Rysslands destabiliserande aktiviteter samt att de alltid kommer att stå på sina allierades sida vid rysk fientlighet.

”Jag har beordrat våra väpnade styrkor att förbereda sig på att placeras ut runt om i Europa nästa vecka, för att se till att vi har förmåga att stöda våra Natoallierade på land, till havs och i luften”, säger Johnson enligt Sky News.

Han säger också att det kommer att vara en tragedi för Europa om Putin väljer ”blodutgjutelse och förstörelse”.

”Ukraina måste vara fri att välja sin egen framtid”, säger han.

Brittiska regeringen ska diskutera olika militära alternativ på måndagen och sedan finslipa detaljerna.

Premiärministern har fått kritik för att inte gjort tillräckligt i samband med det skärpta säkerhetsläget och trappar nu upp sina diplomatiska ansträngningar. Johnson planerar att besöka Ukrainaområdet nästa vecka samt att tala i telefon med Rysslands president Putin. Han kommer även att träffa sina motsvarigheter inom Nato i februari.

Samtidigt ska Storbritanniens utrikes- och försvarsministrar resa till Moskva för samtal med sina ryska motsvarigheter de kommande dagarna, i ett försök att förbättra relationerna och mildra spänningarna.

Danmark och Norge är båda medlemmar i Nato.

Läs mer:

Biden: Flyttar soldater till Östeuropa inom kort

Biden i samtal med Zelenskyj: USA redo svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.