Categories
Kultur

Ståhlis: Min fyrfota vän härjar runt och tvärslocknar

Det sägs att vi sover allt sämre och en ovetenskaplig undersökning bland vänner och familj stödjer med få undantag denna tes. Någon vaknar vid fem och kan sällan somna om. En annan somnar men vaknar efter någon timme, läser till klockan fyra men kan pensionärssomna igen på morgonen. Ytterligare en läser någon timme vid sänggåendet, känner sig behagligt pömsig, släcker lampan, lägger sig till rätta men är plötsligt klarvaken.

Tyngdtäcken och tryckavlastande huvudkuddar och madrasser uppges ha testats. Ilskna Systern skickade till och med efter en specialformad kroppsstor kudde som skulle ligga som ett omhuldande sömngivande (?) stöd. Men sömnen infann sig föga förvånande inte.

I stället kändes det som att ha en istadig grand danois bredvid sig.

Att ligga sömnlös och veta att tiden tills man måste stiga upp krymper för var minut och timme, kan i sig göra en sömnlös. Desperationen stiger och det är nu experimenterandet med nya sovställningar påbörjas.

Den sidsovande testar att ligga på mage men får nackspärr efter en kvart. Den magsovande försöker ligga på rygg och vaknar genast av sina egna snarkningar. Små knäkuddar letas fram, armar och ben böjs i överraskande kombinationer, men somnar gör man inte.

Somliga lär lyssna på inspelningar av havets monotona brus och kan sedan aldrig mer somna utan illusionen att de bor på en strand, alldeles vid vattenbrynet. Det finns också rogivande ljud av ett stilla regnskval, men här är en varning befogad: ljudet kan framkalla kissnödighet hos den inlevelsefulla.

Små barn och valpar liknar varandra i det att de kan somna plötsligt och tvärt. Det är avundsvärt. Min lilla fyrfota vän gör just det; härjar runt och tvärslocknar. Och det i de märkligaste krumbuktade sovställningar. Han behöver ingen sömngivande högläsning ur ”Baskervilles hund” eller höra en musiksnutt ur ”Martha my dear”.

Drömmer gör han också, det rycker i tassar, ett smågnyende och svagt gläfsande kan höras till ett plötsligt svansvift. Sedan försjunker han åter i djup sömn. Och det utan vare sig formpressade kuddar eller tyngdtäcken.

Läs fler kåserier av Ståhlis, till exempel om oxveckor, hundgöra, hästminne och örnkoll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.