Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

The Wood Region växlar upp

Projektet The Wood Region i Sysslebäck är nu ett år gammalt och många undrar vad som händer i de gamla Samhall-lokalerna, och framför allt, vad som kommer att hända? Goda nyheter Torsby fick projektledare Thomas Bajern att stanna upp för en stund.

GnT: Vi vet att det händer massor, berätta.
Thomas: Det kommer nya produktidéer i ett jämt flöde och i vårt makerspace jobbar våra designers, Alexsander Nordvall och Tymen Muller, med produkter, design och prototyping tillsammans med våra anslutna företag. På Materialsidan har vi anställt en materialexpert, Rasika Lasanthi Kudahettige Nilsson, som har en doktorsexamen i kemi. Raika finns på Karlstad Universitet där vi har tillgång till ett material-laboratorie. Sen har vi investerar i utrustning för att tillverka biokomposit i vår egen anläggning. Vi vill ha kontroll på hela kedjan, från rått sågspån till färdig biokomposit. Vi har en spånsikt och en spåntork så att vi kan nyttja lokalt sågspån och tillverka trämjöl som är en komponent i komposit. Vi har också beställt en lastkvarn och en mindre filamentextruder som tillverkar tråd till våra 3D-skrivare. Sen har vi investerat i en compounder.

Vi förstår att ni är nöjda med compounderna, vad är unikt med den?
Denna maskin ger oss flexibilitet att blanda olika material och olika recept av material, från bioplast och sågspån till PET och aska. Den ger oss full kontroll på våra blandningar och ger oss en unik möjlighet att matcha materalets egenskaper mot de krav som produkterna ställer. Vi kan dessutom testa nya material som kommer direkt från forskningsorganisationer. En unik möjlighet att bidraga till den cirkulära ekonomin.

Vad är fördelarna med att blanda plast och trä?
Ja, man skall väl säga blanda plast och fiber då det går lika bra att använda cellulosa. Största fördelen är att man tar bort en stor del plast ur miljön och använder biologiskt material istället. Dessutom ger fiber en hel del fördelar när det gäller styrka och böjhållfasthet. Det ger möjligheter att styra egenskaperna på slutprodukten på ett mycket bra sätt. Idag finns bara en kommersiell aktör på att tillverka trämjöl, Rettenmaier från Tyskland, och deras mjöl innehåller mycket lövträ vilket ger slutprodukten en brunaktig ton och är svår att färga. Att använda inhemskt spån som är ljust ger att färgning av slutprodukten blir avsevärt enklare.

Vilka produkter kan tänka sig bli aktuella och vilka företag kommer att dra nytta av investeringarna?
Vi ser att kajaker och delar till kajaker är ett ytterst intressant spår, och det är Melker of Sysslebäck som är drivande där. High tech-högtalare och leksaker från Lidbo Musik AB är ett annat spår. Sen är YakoYaks sulor aktuella, liksom Sahlgrenskas diabetessulor. Vi har dessutom nu senast fått in reservdelar till veteranbilar via Saabklubben samt två lokala grundare som vill göra wobblers för fiske. Sen ser vi att byggprodukter och liknande är intressant, som insatsmaterial till Vestres parkbänkar. Intressant är även leverantören Moelven som leverantör av högklassigt spån. Just nu kör vi fram 200 gula påskkycklingar till Torsby Kommun som skall användas vi invigningen av nya köpcentret.

Vilka är utmaningarna framöver?
Att få till en bra försörjning av träpulver. Det är ett problem att dra ur fukten ur sågspån på ett effektivt sätt. Vi har hittat ett koncept vi tror på och som vi kommer att berätta om vid ett senare tillfälle. Sen vill vi få in fler företag i vårt makerspace. Vi behöver en större volym, så kommunikation utåt är mycket viktig.

22Projektledare Thomas Bajer, den nya compoundern och elever från Transtrands friskola i Likenäs på studiebesök.

Av:
Glenn Mattsing

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

Goda Nyheter Torsby får premie för nyskapande och utveckling

image

Värmlands enda bryggpub finns i Branäs

image

Fin påskhandel för dagligvaruhandeln