Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

Vi bytte bergen i Colorado mot Klarälvdalen

Renée Magnusson och hennes sambo Bengt-Åke Danielsson är friluftsentusiaster av stora mått. De har bägge arbetat inom besöksnäringen i stora delar av sina yrkesverksamma liv. Arbetsuppgifterna har varit många som det gärna blir när man är verksam i en säsongsvarierad bransch som ju turismen är. Timmerflottsinstruktör, skidlärare, städare och serveringspersonal är några exempel på anställningar de haft genom åren.

2010 flyttade de till norra Klarälvdalen och startade upp sitt företag Yakoyak. De hyr ut kajaker, och driver caféverksamhet, Sunnys Place i Dalby under sommarsäsongen. I lokalerna finns också en liten verkstad där Bengt-Åke återanvänder gammal skidutrustning och finner nya användningsområden för dem, s.k. stugkonst. Vad sägs till exempel om en tamburmajor, en ljushållare eller en lampa, allt gjort av gamla skidstavar. Väldigt spännande koncept i en bygd där skidåkningen är så oerhört central. Produkterna säljs för övrigt på plats i Dalby.

De brinner särskilt för den alpina skidåkningen och det är inom det fältet som en del nya spännande idéer kommit fram. De har bägge arbetat som skidlärare i Colorado, USA under många år och kom då i kontakt med ett företag som producerar formanpassade inläggssulor. – Utan dem hade jag inte klarat av att arbeta som skidlärare säger Renée. Med de problem jag har med mina ben krävs specialanpassade sulor och det kunde det här företaget leverera. Vi jobbar nu med att försöka skapa liknande sulor fast i ett annat material och gjorda i 3D-teknik. Vi är fortfarande i utvecklingsstadiet och är ett av flera företag som ska arbeta under satsningen, The Wood Region som Torsby kommun initierat i Sysslebäck. Med möjligheten att använda träkomposit som råvara öppnas fler möjligheter säger Renée. Dessutom tror vi att längdåkare är en målgrupp som vårt koncept passar bra. Alpina skidåkare har använt inläggssulor i många år men bland längdåkare är det inte lika vanligt.

Bild: Renée Magnusson, Yakoyak och Mats Olsson, Torsby kommun
Fotograf: Åsa Gertling, Tuab

Av:
Åsa Gertling

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

Bondemarknad på Kollsberg för sjunde året i rad

image

Äntligen sportbar i Torsby

image

Torsby i topp i företagsmätningar