Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

Torsby kommun är populär för besökare

Besöksnäringen i Torsby kommun omsätter flera hundra miljoner kronor årligen. Enligt TEM-studien som mäter ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen var omsättningen år 2014 hela 685 miljoner! Många personer arbetar också i näringen. Cirka 630 personer, främst inom logi och aktivitet får sin inkomst härifrån och besöksnäringen generar också stora skatteintäkter till kommunen (60 mkr, 2014). Under de senaste åren har de totala antalet gästnätterna legat på cirka 1,2 miljoner! En siffra att förundras och vara stolt över. Det är många företag och organisationer som får del av det turistkronan genererar varje år. Butiker, restauranger, aktivitetsföretag, ideella föreningar och boendeanläggningar är självskrivna men man får inte glömma bort att företag inom service och tjänstesektorn, hantverkare och många fler också får en del av sina intäkter härifrån.

Goda Nyheter Torsby gjorde ett besök hos Turistbyrån i Torsby för att stämma av hur sommarsäsongen ser ut, vilka aktiviteter som är de mest efterfrågade och vilka nationaliteter som legat i topp bland besökarna detta år. 

Katarina Westerdal (tv) och Gun-Britt Modén, turistassistenter Torsby kommun.

Katarina Westerdal (tv) och Gun-Britt Modén, turistassistenter Torsby kommun.

Katarina Westerdahl som arbetar som turistassistent på Torsby Turistbyrå under sommarsäsongen berättar:
– Det har varit en bra sommar med tanke på skiftande väder. Vi har haft besök av många positiva turister som är nyfikna på framför allt  vår natur. Naturupplevelser överlag är största attraktionen, i t ex Sysslebäck är det mycket frågor om vägen till Digerfallet. Den vanligaste frågan vi får är vart det finns vandringsleder och då är Sjutorpsleden i Lekvattnet den i särklass mest populära! Sedan är det också vanligt att besökarna vill veta vart man kan se vilda djur som bäver och älg, vart man kan fiska och så klart vad det ska bli för väder. Många vill också ta del av vår kultur och då är Pilgrimstapeten i Ransby och Finnkulturcentrum i Lekvattnet vanliga utflyktsmål. Finnskogen överlag är intressant för besökare och finngårdarna som håller öppet under sommarhalvåret är populära resmål. Motti och fläsk är nåt som många vill äta i alla fall en gång per år och då helst mitt i finnbygden.

I Torsby kommun finns en mängd olika aktiviteter att delta i och många av dem är som bekant friluftsanknutna. Vad är den populäraste aktiviteten i år? Katarina funderar en kort stund, – Intresset för vandring ökar stadigt varje år. Sen så är det också andra uteaktiviteter som är eftertraktade så som flotturer på Klarälven och kanotturer men vi får också mycket frågor kring cykelleder. Motion, utevistelse och kortare aktiviteter verkar ligga i tiden. Många av våra besökare vill kombinera upplevelser med fysiska aktiviteter och då är Torsby kommun perfekt att semestra i säger Katarina. Att t ex åka skidor inomhus i minusgrader en varm sommardag skapar en härlig kontrast som många gillar att testa på.

Torsby kommun besöks årligen av många olika nationaliter,  – Tyska turister är den största nationaliteten tillsammans med våra norska grannar. Holländare är också vanliga besökare här hos oss. Vi som jobbar på Turistbyrån får många olika frågor på en dag. Allt som oftast behöver gästen hjälp att hitta till en aktivitet, butik, café eller restaurang som man hört talas om, få tips om saker att göra i närområdet, finna ledigt boende med mera. Vår roll är i mångt och mycket att agera problemlösare, något som vi trivs väldigt bra med avslutar Katarina.

 

Bild: Vy över Kissalamp, en av gårdarna som finns längs Sjutorpsleden i Lekvattnet. En av 2016 års mest populära aktiviteter i Torsby kommun.
Fotograf: Åsa Gertling

 

Av:
Åsa Gertling

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

Blogg Tom-William Lindström - Bilder från Torsbykalaset

image

Sommarskidskola i Torsby för fyrtionde året

image

Fortsatt medvind inom industrin i Torsby