Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

Torsbys yngsta hjälte?

Turen har kommit till Torsbyhjälten nummer två: Maja Lundqvist.

Eleverna Julia Back och Moa Martinsson på Stjerneskolan har sökt efter vardagshjältar i Torsby och hittat 17-åriga Maja som redan bidragit till flera stora projekt som gör tillvaron ljusare för människor runt om i världen. Hon har bland annat agerat tomte på flyktingboenden runtom i Torsby. Hon har föreläst för skolklasser, bland annat om hur barn i olika delar av världen har det och framförallt barn på flykt.
Barns rätt till egen talan, är något som Maja är starkt engagerad i. Detta då hon känner stor samhörighet och förståelse för de barn som genomgår svåra situationer i livet.

-Det kunde lika gärna ha varit jag, och då skulle jag ha velat haft någon vid min sida som förde min talan, säger Maja.

En annan stor samhällsfråga som Maja tycker är viktig är unga flickors utsatthet.

-När jag hör om 13-åriga flickor som blir gravida och som är tvingade till att föda barnet tänker jag på mig själv. Jag skulle inte vara redo för att ta hand om ett barn, men det måste de vara, fortsätter Maja.

333

Förutom att Maja ägnar flertalet timmar i veckan för att komma på nya projekt som hon själv kan genomföra, är hon mycket aktiv inom organisationen Plans ungdomsråd. Här sitter Maja och 14 andra barn och ungdomar från hela landet som tillsammans ger barn runtom i världen en egen röst och försöker förbättra och påverka barns situationer i livet.
Det Maja vill uppnå med sitt engagemang inom Plan är att få andra att förstå hur omvärlden ser ut och få fler att vilja engagera sig. En värld där alla kan sammarbeta och vara jämställda tror Maja bidrar med flera positiva saker.

-Det häftigaste som finns är när jag kan få andra människor som aldrig varit engagerade förut att vilja hjälpa till, säger Maja.

Maja menar att alla som vill kan göra skillnad för andra. Det behöver inte betyda att man måste gå med i en organisation som Plan, utan bara om man är en god medmänniska och tänker på andra så kan man göra mycket.

-Lilla jag, Maja från Torsby, kan göra så mycket. Till exempel ha mailkontakt med Sveriges barnminister för att förbättra livet för barn. Jag är inte speciell på något sätt utan det enda jag gör är att vilja förändra. Alla kan, avslutar Maja.

Anledningen till att Maja började engagera sig inom Plan var att hon insåg att hon ensam inte kunde göra allt hon önskade. Men med hjälp av en organisation kunde hon göra mer och större, till exempel större kampanjer för att hjälpa till.

-Det absolut häftigaste jag fått göra var att hålla ett tal om flickors utsatthet för drygt 500 personer under förhandsvisningen av filmen Malala, därav Sveriges barnminister. Jag skulle aldrig ha fått den chansen att nå ut och påverka så många om jag inte varit engagerad i Plan, menar Maja.

Maja anser att alla måste ta ansar själv för att världen ska förändras till det bättre. Om man inte har tiden att engagera sig mycket på sin fritid så kan man göra stor skillnad genom att bara vara trevlig mot alla man möter och varför inte säga hej. Ett leende kan förändra så mycket för en annan människa.
Trots att Maja är så pass ung så har hon redan hunnit engagera sig och förbättrat livet för många. Detta tycker vi visar att alla kan göra något, ung som gammal och att om vi arbetar tillsammans så kan vi förändra mycket. Därför är Maja den perfekta unga förebilden som vi alla borde ta efter.

Av:
1 1

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

Blogg Tom-William Lindström - Bilder från Torsbykalaset

image

Always Protected UF - för en säkrare värld

image

Nyhet i Höljes: gratis VIP-biljetter!