Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

Torsby i topp i företagsmätningar

När vi frågar folk i Torsby hur många företag de tror att det finns här, gissar de allra flesta på omkring 500 st. Men faktum är att vi per maj 2016 hade 1719 företag registrerade i kommunen! Statistiken berättar också att antalet nyregistrerade företag i Torsby under 2015 var hela 86 stycken.

Våra största branscher är tillverkning & utvinning, handel, tjänster till privatpersoner och företag, byggtjänster och skogsbruk. Och de allra flesta av våra företag är småföretag. Det finns några stora, viktiga arbetsgivare i vår kommun, men faktum är att 4 av 5 nya jobb skapas i mikro- och soloföretagen (hit räknas företag med upp till 9 anställda). Det här gör våra småföretag till en oerhört viktig del av vårt näringsliv.

Varje år genomförs en rad undersökningar och rankinglistor av olika myndigheter och organisationer, och här träder en positiv bild fram – det är bra att driva företag i Torsby!

I SKL’s (Sveriges kommuner och landsting) undersökning om företagsklimatet i Sverige, kliver Torsby upp på en hedrande 5:e plats totalt för hela landet. Det kan t.ex. jämföras med Sunne som hamnar på plats 13, och Karlstad på plats 62.

Som tidigare nämnts är handeln en av våra största branscher, och det är också en bransch som växer i Torsby. I bilden ovan presenterar vi siffror där vi jämför oss med några andra värmländska kommuner som har ungefär lika många invånare. Som synes så går det bra för handeln i Torsby!

När det gäller handelns försäljningsindex, så är utgångsläget 100 för Sverige som helhet. Om en kommuns index ligger över 100 innebär detta att det är fler som handlar i kommunen än vad som bor här – dvs att folk även kommer utifrån för att handla i här. Torsby passerade 100-strecket i senaste mätningen.

Detsamma gäller omvänt – för de kommuner som har under 100 i handelsindex innebär det att folk pendlar ut och handlar på andra orter. Siffrorna är hämtade från HUI’s (Handelns utredningsinstitut) senaste rapporter.

Lina Sundberg, VD Tuab
Artikeln är också publicerad i Torsby NU nr 2, juni 2016

Av:
Lina Sundberg

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

Torsby kommun positivt exempel i media

image

Blogg: VM i lydnad

image

Skidtunneln breddar verksamheten