Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

Torsby har Värmlands bästa musik- och kulturskola, igen!

För andra året i rad utses Torsby till Värmlands bästa musik- och kulturskolekommun av Lärarförbundet. Michael Åkerlund är ledare för Torsby kulturskola:

– Vi jobbar mycket med tillgängligheten i hela kommunen, säger han och menar också att det roligaste i hans jobb är att se hur eleverna utvecklas, både som musikanter och/eller dansare men också som människor. Han fortsätter:

– Att kunna erbjuda undervisning på den egna skolan under skoldagen är viktigt eftersom många har lång resväg och annars inte skulle ha möjlighet att delta. Detta gäller framförallt de yngre eleverna. Att så många elever deltar tar vi som ett kvitto på att man är nöjd med den verksamhet vi erbjuder.

 

Utmärkelsen Sveriges bästa musik- och kulturskolekommun
Lärarförbundet utser sedan 2009 Sveriges bästa musik- och kulturskolekommun, och 2016 är andra året i rad som Torsby hamnar högst av Värmlands kommuner. Utmärkelsen tas fram med hjälp av statistik från Sveriges kommuner och landsting och uppgifter från Sveriges Kulturskoleråd. Bedömningen görs utefter tre kriterier:

  • Resurser till musik- och kulturskolan
  • Avgifter för musik- och kulturskolan
  • Andel elever i frivillig verksamhet

Kommunerna rankas inom respektive kriterium från 1 till 290 där 1 betyder att man är bäst. I Sverige totalt hamnar Torsby på en hedrande 22:a plats av 290.

 

Utmaningar framöver
Även om man är bäst finns det såklart utvecklingspotential och sätt att förbättra sig. En utmaning som kulturskolan står inför, är att det är betydligt färre pojkar än flickor som deltar i verksamheten. Det här är inte specifikt för Torsby, utan man ser liknande tendenser i hela landet. Exakt vad det beror på är svårt att säga. Kanske är det gaming, sport och motor som drar mer bland killarna just i Torsby, menar tre högstadieelever som vi pratat med.

 

Hur ska Torsby Kulturskola jobba för att behålla förstaplaceringen i Värmland?
– Genom att fortsätta anstränga oss när det gäller tillgänglighet samt att försöka vara mer attraktiva för pojkar (hur vet jag inte riktigt ännu), säger Michael Åkerlund. Sen är vi naturligtvis beroende av de ekonomiska beslut våra politiker tar i kommande budgetarbete.

Här kan du ladda ner rankinglistan för hela Sverige från Lärarförbundets hemsida.

Foto: Torsby kulturskola

Av:
Lina Sundberg

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

Stjerneskolan utvecklar samarbete med Goda nyheter Torsby

image

Bygglärlingspriser till Torsby

image

Hermit: Monster Killer - värmländsk skräckfilm visas på Stjärnan