Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

TorsbyBladet firar 50 år!

HIPP, HIPP, HURRA!

TorsbyBladet firar hela 50 år idag med öppet hus kl. 12.00-18.00 i sina lokaler på Bergebyvägen 3. Goda Nyheter Torsby ville givetvis gratulera och besökte dem under eftermiddagen.

På bilden ovan från vänster: Cecilia Boström, Ulla Sjökvist, Morgan Oldenmark, Ammar Mawaldi.

50-ars-jubileum-625x862

I denna veckas upplaga av Torsby Bladet finns historien om Torsby Bladet beskriven av författaren Berit Juhl:

TorsbyBladet skulle finnas under hela femtio år?
John Henriksson kom från Västanvik. Pappa hette Herman och var byggmästare i Torsby. Han var även poet och gick under namnet Per när Jong. Mamma hette Ester och var välkänd för många i bygden.

John var under en period anställd på Falu-Kuriren där han sålde prenumerationer och årsböcker. Han kom i kontakt med annonstidningen Malung – Vansbrobladet i början av 1960-talet. John som var affärsman o företagare åkte hem och började planera för att ge ut ett annonsblad i Torsby. Hans dotter Ingrid Olsson berättar att familjen stannade kvar några år i Vansbro. Familjen bestod av mamma Britta, sönerna Bengt-Åke, Gunnar, Ingvar, Karl-Erik och lillasyster Ingrid.

John fick tag på en lämplig lokal på Levgrensvägen 10 i Torsby. Han fick hjälp och råd från Malungsbladet. Han skaffade maskiner och annan utrustning som krävdes för att han skulle kunna göra en tidning.
Den första medarbetaren som hjälpte John hette Harry Pettersson. Han var utbildad kaligraf och hade tidigare arbetat med liknande uppgifter i Dalarna.

Ingrid Olsson berättar att hennes pappa alltid var svart av all trycksvärta som var svår att tvätta bort. Det var tufft den första tiden och John erbjöd gratisannonser för att få igång verksamheten. Han hade till exempel en uppgörelse med All – Köp eller före detta Bröderna Olsson att de skulle få helsidesannons på första sidan under en period. De skulle då berätta för andra att det var positivt att annonsera i tidningen.

Fjärde augusti 1966 delades det första numret av TorsbyBladet ut till 4800 hushåll. Redaktion och offsettryckeri fanns i en lokal på Levgrensvägen 10 i Torsby. Det blev snabbt en populär liten tidning som alla väntade på. Lantbrevbärare och lådbrevbärare som arbetade på Kungliga Postverket fick dela ut skriften i alla postlådor. Det var viktigt att tidningen kom ut samma dag varje vecka.

John började få fart på verksamheten. Torsby kommun började beställa annonser och tillkännagivanden.
Det kom fler fasta kunder. Om det blev plats över i tidningen skrev John eller Enoc Torsbo som han kallade sig några egna dikter.

MONIKA OLSSON
1967 anställdes Monika Nordin som nu heter Olsson. Hon kom snabbt in i verksamheten. Hon berättar att det var ett roligt och omväxlande jobb även om det blev långa arbetspass ibland. Det var många uppgifter som skulle stämma innan Bladet kunde tryckas. En speciell teknik med ”gnuggbokstäver” användes. I ett Letraset fanns bokstäver och tecken i olika storlekar. Ett specialpapper ”set-ark”lades under bokstäverna. Med ett verktyg kunde olika rubriker och texter ”gnuggas” fram. Det var ett tidsödande klippa – klistra arbete för att få rutor och texter att passa ihop på sidorna. Monika skrev många texter på skrivmaskin. När John köpte in den första elektriska skrivmaskinen var det ett stort framsteg. Det fanns en raderknapp som kunde användas om något blev fel i texten. Blev något fel med den gamla maskinen var det bara att skriva om allt. Monika berättar att det tog hela två timmar att göra en annons på en helsida. Trots alla kontroller med stavning och avstavning kunde det bli fel ibland. Tryckfels-Nisse var ute och ställde till det. Ett exempel: I en butik i Torsby fanns det fin ”gödkyckkyckling och fläsfilé” att köpa, eller Auktionsgods fr. dödsbo…jordfräs blev ”mordfräs”.

Den som var intresserad kunde gå på ”rövararbingo”. Många personer kom och plockade ihop de färdigtryckta sidorna. Därefter skulle de buntas ihop och fördelas ut till de olika poststationerna inom spridningsområdet. Det lämnades av på lastbryggan vid gamla posthuset. Upplagan som skulle delas ut i Lysvik kördes till posten i Lysvik.

John var en bra chef med många idéer och det var mycket folk som kom in på redaktionen och pratade. John var alltid klädd i grå kostym och vit skjorta. De blev snabbt svarta av trycksvärta. Han lämnade in skjortorna till ett tvätteri och förvarade dem i en kartong inne på kontoret. Vid ett tillfälle hade Monika och Eva gett en katt mat inne i lokalen. Katten blev instängd under natten. Katten tyckte att lådan med skjortor var lämplig som toalett. Det blev lite uppståndelse och reprimander nästa dag.

1970 köpte John gamla hemvärnsgården på Bergebyvägen. Lokalen var mycket större och det gjordes en del investeringar i maskiner och utrustning. John fanns senare med och startade upp ett annonsblad i Grums.

 

EVA OLSSON
Eva Olsson började arbeta på TorsbyBladet 1969. Eva hade frågat om det fanns något arbete och det dröjde några veckor innan John Henriksson meddelade att hon var välkommen till företaget. Det var många olika arbetsuppgifter och moment som skulle göras innan det fanns en färdig tidning. Annonsbeställningarna kom in via telefon, besök på redaktionen eller med vanliga brev på posten. Bokstäverna gnuggades fram med ett verktyg och överfördes till ett speciellt papper. Texten i annonsen skrevs på maskin. Annonserna placerades ut i de olika rutorna. Det var ett tidskrävande arbete och många moment innan det färdiga underlaget kunde gå in till tryckeriet. När alla blad var tryckta skulle de plockas ihop till en tidning. Personal arbetade under natten till torsdag. Tidigt på torsdag skulle tidningarna överlämnas till posten. Det fanns flera poststationer och tidningarna skulle levereras i tid så att de kunde delas ut med ordinarie posttur.

NYA ÄGARE 1974
John sålde företaget 1974 till  Harry Karlsson. Även hans fru  Ingrid och senare bröderna Håkan och Morgan  arbetade under  många år inom familjeföretaget. 2016 finns Morgan kvar och står nu som ansvarig utgivare. Tidningen har bytt namn några gånger. TorsbyBladet blev Torsby och Klarälvsbladet i oktober 1971 när spridningsområdet utökades med Norra Ny och Finnskoga Dalby. Upplagans storlek var nu uppe i 7301 exemplar. Namnet ändrades senare till Torsby–Klarälvsposten. Februari 2002 är det dags för namnbyte igen. TorsbyBladet.

Citat från Torsbyklarälvsposten 27 februari 2002:
”Från nästa nummer återgår vi till annonstidningens ursprungsnamn och det namn som de flesta använder nämligen TorsbyBladet”

Harry Karlsson hade tidigare arbetat tillsammans med John. Morgan berättar att pappa Harry var orolig när han hade köpt tidningen. Harry hade träffat Patsy Åström på Fryksdalsbygden i Torsby som berättade att de anställt åtta personer på nya redaktionen. Man skulle helt enkelt ta över annonsmarknaden i Torsby.

Harry investerade i företaget och 1979 kom den första plockmaskinen som plockade, stiftade ihop och vek tidningen. Den var friktionsmatad och var mycket känslig för statisk elektricitet och även ändringar i luftfuktigheten.

Den första datorn kom till TorsbyBladet under mitten av 80-talet. Den användes i stort sett till att skriva fakturor.
1974 -75 arbetade Morgan på TorsbyBladet. Han åkte senare till Stockholm och utbildade sig till gymnastikdirektör. 1986 kom han tillbaka till Torsby. Han upptäckte då att arbetet på TorsbyBladet var både tungt och slitsamt. Tidningen hade blivit större och större och han såg hur hans föräldrar och de anställda fick arbeta hårt under långa arbetspass. Han föreslog förändringar och förbättringar med nya maskiner och modernare utrustning.
Pappa Harry var tveksam men Morgan gjorde studiebesök och åkte på flera mässor där han kunde få tips och idéer. Det gav resultat och ny utrustning köptes in. 1987 kom den första riktiga datorn en Macintosh. Den kostade då 130.000:- och hade 4 mb arbetsminne och 20 mb hårddisk. Alla fick utbildning av en instruktör som kom till arbetsplatsen. Så småningom köptes Macar in till samtliga medarbetare. En stor modern tryckpress som kunde vända på bladen köptes in för 900.000 kronor. Många arbetsmoment blev lättare.  Inför stora helger var det många som ville annonsera och berätta om sina evenemang.  Kunderna ringde eller skickade beställningar.

untitled_29112016_130643

EVA ERIKSSON
Eva kom direkt från sin utbildning inom handel och kontor. Hon började som vikarie för Ulla Sjökvist 1982.Hon berättar att arbetet var mycket omväxlande och att det var en fin arbetsplats med bra stämning och bra arbetskamrater. Hon fanns med då den första datorn kom och det var ovant att skriva ut fakturor mm. på det nya sättet. Eva arbetade på TorsbyBladet fram till 1989. Då övertog hon affären i Östmark. Östmarks handel flyttade in i nybyggda lokaler för några år sedan.  Nu skickar hon själv in annonser till TorsbyBladet.  Hon tycker att det är ett bra sätt att nå ut med marknadsföring och information. Alla väntar på TorsbyBladet.

ULLA SJÖKVIST
Ulla började arbeta på Torsbybladet 1976. Harry Karlsson som övertog företaget 1974 frågade om hon ville börja. Den första tiden arbetade hon bara en dag per vecka. Så småningom blev det uppgifter varje dag. Harrys fru Ingrid arbetade tillsammans med Ulla. Det var långa arbetsdagar och långa kvällar. Ingrid arbetade ofta hela dagen och ibland hela natten om det var mycket uppgifter som skulle göras. Sedan Ingrid slutade har Ulla haft en rad olika medarbetare under åren bl.: Brigitta , Linda, Vivianne, Helen, Eva, Eva-Lena, Margareta.

Annonsbladet delades i början ut på torsdagar, numera på onsdagar.  Det fanns inga datorer. Allt arbete fick utföras manuellt. Ibland blev det fel på någon maskin i tryckeriet och då fick allt material plockas in i en bil och köras till Malungsbladet. Det blev mycket extrajobb. Inför stora helger var det många som ville annonsera och berätta om sina evenemang. Kunderna ringde eller skickade beställningar. Det blev stora förändringar när datorerna kom och ersatte fotosättarna och skrivmaskinerna

untitled_29112016_130725

SUNNENYTT
Morgan startade Sunnenytt 1993. Han hittade en lämplig lokal på Långgatan i Sunne och anställde en person. Den delades ut till 10.200 hushåll i Sunne och Munkfors varje vecka. Nu ändrades utgivningsdagen för båda bladen till onsdagar.  Han hade även planer för att slå ihop de bägge tidningarna som då skulle nå 22.200 hushåll per vecka, men övriga i familjen hade inte samma åsikt, därför sålde han företaget 1996.

2008 stod TorsbyBladet inför ett vägval
Maskinerna i tryckeriet började bli slitna och behövde bytas ut. Efter kontakter med Ramströms tryckeri togs beslutet att tidningen skulle tryckas i Sunne. Idag skickas allt digitalt till tryckeriet i Sunne. Tidningen distribueras direkt till posten.  Alla maskiner för tryckeriet på TorsbyBladet har plockats bort och sålts eller skrotats. Den stora lokalen har renoverats . Den stora fina scenen kan nu användas till andra aktiviteter. Morgan har planer för lokalen. Han sysslar också med annan verksamhet i lokalen som profilkläder m tryck, skyltar, dekaler, rollups, trycksaker m.m.
Alla exemplar av Torsbybladet finns i ett arkiv nere i källaren. Om någon vill veta priset på mjölk 1987 finns där uppgifter att hämta. 50 år med 45 blad utgivna varje år är 2250!! Torsbybladet kan berätta en del om norra Värmlands historia.

I dag är det onsdag då kommer Torsbybladet. ”Det är så tråkigt när det inte kommer något Torsbyblad” säger många läsare. Ofta ligger det kvar på köksbordet under veckan. Hela familjen läser det flera gånger. Den som önskar kan annonsera om vad som helst. Allt från soffor till hundvalpar, tackannonser, grytor, kaffekokare, servering, evenemang, tillkännagivanden m.m.” Listan kan bli hur lång som helst. Det är en viktig länk mellan människor, föreningar och företag. Idag finns så många andra sätt att nå fram till varandra. Den nya tekniken kommer och förändrar hela vår värld. Men den lilla tidningen håller greppet om sina läsare. Det som inte står i TorsbyBladet det finns inte var det någon som sade. Många som tidigare bott i Torsby vill gärna läsa om sin gamla hembygd. I dag finns den på ”nätet” . Men det finns de som fortfarande vill ha den lilla tidningen i sin hand. På TorsbyBladet finns en lista över prenumeranter. De får betala en portokostnad för att få nyheter från Torsby. Forum för lokala skribenter.

TORSBYBLADET IDAG
Pappa Harry gick i pension men han kom många  gånger på besök till TorsbyBladet. Han dog 2006.  TorsbyBladet är ett aktiebolag Morgan står som
ansvarig utgivare och på kontoret finns Ulla Sjökvist,  Cissi Boström och Ammar Mawaldi.

I dag skickar de flesta annonsörer sina beställningar via datorn. Många kommer även in på kontoret med beställningar.

TORLEIF STYFFE
Torleif Styffe berättar att han under en period skrev flera berättelser och dikter till TorsbyBladet. Han gjorde även illustrationer. Han gjorde bland annat en hel serie som heter Ringens giganter. Den handlade om de gamla mästarna i tungviktsboxning. Per när Jong, Milmarkern, Enoc Torsbo, Bôra, Jonas i Lia, LON är några exempel på poeter som har publicerat verser och berättelser i tidningen.

untitled_29112016_130755

Text: Berit Juhl

Av:
Åsa Gertling

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

Intervju med Wilma Skanse, rytmisk gymnast

image

Spjutspetskompetens inom 3D-printing i Sysslebäck

image

Himmelriket är ens bästa ögonblick på jorden