Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

Tjejerna som bestiger Branäs varje tisdag

Maria Jakobsson och Renée Magnusson tog en promenad tillsammans i juni 2014. Det blev startskottet till vad som skulle bli Tisdagsklubben – en klubb för tjejer som vill ha lite egentid från vardagsstress, och samtidigt komma ut i naturen, svettas lite, få starka ben och flås, skratta tillsammans och njuta av vidunderlig utsikt från Branäs topp.

– Det var Renée som började med att promenera och sen frågade hon mej om jag inte ville haka. Så efter några gånger bestämde vi oss för att det fick heta Tisdagsklubben och att vi skulle bjuda in fler tjejer, säger Maria. Det är en herrfri klubb!

Tjejerna träffas varje tisdag från april till november. I början av säsongen promenerar de på andra sidan Branäs tills snön smält bort och de kan de gå uppför backen. I år har de redan hittills varit uppe på toppen fem gånger eftersom snön försvann tidigt – förra året kom de inte upp förrän i början av juni.

–  Det är lite olika beroende på väder och vind, säger Maria. Sen hänger vi i så länge det går. Förra året gick vi varje tisdag fram till november. Ibland har det varit kolsvart och dimma så vi knappt sett våra egna fötter när vi gått. Och vi trodde varenda stenbumling var en björn. Sen fick vi ge upp. Det var i november.

Maria har faktist sett riktig björn på berget också vid ett tillfälle, men inte under Tisdagklubben.

–  Ja, det var på berget mitt emot Branäs på andra sida älven i april förra året, säger hon. Det var hemskt spännande men jag önskar faktiskt att jag hade sluppit!

Klarävldalen är världens vackraste plats!
Maria är född och uppvuxen i Klarälvdalen, men har bott i Karlstad under många år. Hon valde tillslut att flytta hem igen. Varför då?

–  Jag och mina vänner hade länge pratat om att flytta hem, men vi trodde nog inte att det skulle bli av förrän vi blev gamla. Men tillslut blev min längtan till familj, natur och riktiga vintrar så stor att jag ändå flyttade. Jag älskar att vara ute i skogen och att gå eller springa alla tider på året.

–  Man vill ju också ha en trygg bas att utgå ifrån och kunna köpa hus, fortsätter hon. Just det hade varit en omöjlighet som ensamstående mamma i Karlstad. Och Klarälvdalen är ju världens vackraste plats. Det finns så sjukt många möjligheter, det är egentligen bara fantasin som sätter gränser. Man vill också gärna bidra med något och göra något bra och kul i sin hembygd som andra kan ha gott av. Och Tisdagsklubben ett enkelt och roligt sätt att göra det på.

Varför Branäs?
–  Vi som hittills träffats i Tisdagsklubben bor alla i närheten av Branäs och det är ett lättillgängligt berg på så vis att det finns leder som gör det enkelt att gå uppför backen. Sen gillar vi ju förstås att det är en utmaning. Det är brant och berget har en tydlig topp som man vill bestiga. Och utsikten! Den är helt outstanding! Man tröttnar aldrig! 

En av tjejerna i Tisdagsklubben, Malin Barhammar, njuter av utsikten.

En av tjejerna i Tisdagsklubben, Malin Branhammar, njuter av utsikten.

Vem kan vara med i Tisdagsklubben?
Tanken är att alla tjejer som vill ska få hänga med. Det krävs dock en viss grundkondition eftersom Branäsberget är ganska krävande.

–  Men det går ganska snabbt att bygga upp konditionen, man märker skillnad redan efter några gånger, menar Maria.

Alla går i sin egen takt, och vill man, springer man. Som mest har det varit 10 tjejer med på träffarna, som lägst en. Det varierar och är öppet för alla. Den väg de brukar ta upp till toppen är ca 3 km och tar strax under två timmar totalt. Det tar nästan lika lång tid att gå ner som upp.

–  Ibland vi pratar och garvar så mycket så att det tar det jättelång tid, säger Maria. Det är en social klubb och tanken är ju också att vi ska få egentid från jobb, familj, och vardag. Barnen har visserligen varit med några gånger men det är ingen självklarhet.

Hur gör man om man vill hänga på då?
–  Då kommer man till parkeringen närmast gondolhuset i Branäs kl 18.30 varje tisdag, säger Maria. Det kan vara bra att ta med sig vatten och ett par vandringsstavar, det underlättar både på vägen upp och ner. Det är också bra att skicka en förfrågan att gå med i vår Facebookgrupp, för starttiden kan ändras närmare ut på hösten. Eller ibland när någon är sen hem från jobbet, då kan vi skjuta lite på tiden och via Facebookgruppen har man koll.

Tisdagsklubben Branäs

Av:
Lina Sundberg

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

Sveriges finaste designpris till Sysslebäcksföretag?

image

BLOGG: Syrran och jag i gudfaderns spår

image

Här finns Torsbys yngsta gamlingar