Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

Stark insats på Silverleden av utlralöparna Lars Lewin och Johan Norbäck från Torsby

I helgen avgjordes Silverleden på en dag – ett ultramaraton i Bergslagen som sträcker sig över hela 64 km i kuperad terräng. Från Torsby utmärkte sig Lars Lewin och Johan Norbäck som sprang in på en andra- respektive sjätteplacering i ett lopp som avgjordes i hällregn. För Lars del var detta hans första ultralopp någonsin och målsättningen var först och främst att komma i mål:

– Har alltid haft en förkärlek till ultra- och trailrunning så det var väldigt kul att det första gick så bra. Och ja, målsättningen var framförallt att ta sig i mål. Men jag sa inför loppet att jag skulle vara nöjd om jag hamnade på mellan 6-7 timmar. Speciellt med tanke på hur vädret var.

– Jag och Johan var en tur till Norge för en knapp månad sen och sprang i Geiranger, Från fjord till fjäll, ett halvmarathon uppför skulle man kunna säga, fortsätter han. Det var väl det tuffaste loppet jag gjort innan. Har bara kört längre distanser än det på träning innan dess. Det var verkligen en bonus med pallen.

Lars klarade båda sina målsättningar då han sprang i mål på sluttiden 6:23:06, en knapp halvtimme efter segraren och med en dryg kvarts marginal till bronsmedaljören.

När förstod du att du skulle klara en pallplacering?
– Per Alsterdal från If Göta stack iväg rätt snabbt tidigt i loppet så jag var helt säker på att jag inte skulle se honom igen. Men efter 45 km kom vi in ungefär samtidigt till en vätskekontroll och då låg han på andraplats. Då tänkte jag att det passade bra med lite draghjälp men jag tror han slet rätt ont med smärta så han halkade efter lite och kom aldrig ikapp. Det var väl nånstans där det gick upp för mig att jag hade stor chans på pallen.

silverleden-prispall
Bild: På prispallen syns Lars Lewin, silver (06:23:06), Johan Eriksson, guld (05:55:57) samt Per Alsterdal, brons (06:39:47).

För Johan Norbäcks del var detta hans andra utlralopp. Det första sprang han förra sommaren:

– Jag hade aldrig sprungit en halvmara ens när jag blev nyfiken på att springa långt för ca. 1,5 år sedan. Jag sprang Fjällmaraton Bydalsfjällen 50K förra sommaren och fick mersmak. Men även om jag hade gjort ett ultralopp förut så kände jag mig ganska grön i lördags morse så jag började ganska långt bak. Sedan fick jag passera en hel del som jag trodde var bättre än mig under dagen. Det var som att många kämpade när det var så tokblött.

Det känns lite galet att springa över 6 mil, dessutom i skitväder. Hur känns det under loppet?
– Efteråt funderar man lite på det, säger Lars – hur i hela världen motiverade man sig till detta? Men när man väl springer så går det rätt mycket av sig själv, tro det eller ej. Stannar man för länge är det svårt att komma igång så man vill få en bra rytm liksom. Men det gjorde ganska ont. Efter tre timmar var smärtan rätt konstant. Det blev lite som en balansgång – ville man springa snabbare fick man öka väldigt sakta och se om kroppen tillät, om inte så var det bara att ligga kvar på samma tempo.

– Diffust illamående mellan typ 45 och 55 km, säger Johan. Jag frågade en kille om det var ok att bara springa bakom honom en stund för att slippa dra. Han sa ”Inga problem!” och då tänkte jag ”Snällt!” och att om vi skulle gå i mål samtidigt så skulle han få stämpla in först. Men sedan testade han att spurta så hårt att han krampade och fick stanna. Själv vaknade jag nog till av en 50/50 kaffe/cola och att det var en överskådlig mil kvar.

– Oavsett väder så handlar en trailultra inte om OM man kommer ha det tufft, utan frågan är NÄR det blir tufft och hur man tar sig igenom det, fortsätter Johan. Och så helt plötsligt kan det bli hur bra som helst igen. Jag höll själv absolut inte högsta nivå hela vägen men fick plötsligt till det och gjorde en riktigt bra sista mil. Tror jag gick från 11:a till 6:a där!

Vad blir nästa utmaning då?
– Jag ska försöka springa Bydalen i augusti, säger Lars. Det Johan nämnde förut. Det är bara 54 km men betydligt mer höjdmeter. Sen blir det säkert något spännande lopp innan dess på kortare distans. Men just nu går man mest och drömmer om att inte vara så stel. Haha!

– UltraVasan skulle vara grymt om man blir i ordning för 90 km, menar Johan. Men helt säkert är iallafall att jag inte kommer att missa allra första upplagan av Hovfjället Trail Run! Man kan ju faktiskt bara springa allra första upplagan en gång, och det är första året! Det känns på tiden och hur kul som helst att vi får ett eget och riktigt bra trailrace på min och Lars favoritträningsanläggning Hovfjället!

Hovfjället Trail Run avgörs den 17 september i år och om du är sugen på att delta, anmäler du dig här: http://hovfjallettrailrun.se/anmalan. Lars och Johan hälsar också Goda nyheter Torsbys läsare att om man är nyfiken på att börja springa, är alla välkomna att kontakta Torsby löparklubb. Du hittar dem på Facebook här: https://www.facebook.com/groups/torsbyloparklubb.

Foton: Privat

Av:
Lina Sundberg

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

Inte alla ungdomar vill bo i Stockholm

image

Nyhet i Höljes: gratis VIP-biljetter!

image

Fryksdalsleden - en vandringsled med stor potential