Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

Rådomscabarén drar fulla hus år efter år

Rådomscabarén har underhållit och roat Torsbyborna i snart 30 år. Årets upplaga Hemkört hade premiär i en fullsatt bygdegård i Rådom på Trettondagsafton.

En av de senaste årens aktiva revymakare, Sofia Welenstrand berättar hur allt startade:

-Idén om att sätta ihop en revy kom från Stig Welenstrand på en grillfest i Sörmark sommaren 1987. Initiativtagaren Stig och en grupp entusiaster bestämde att den skulle ha premiär på Trettondagsafton 1988. På sensommaren 1987 drogs arbetet igång och under hela hösten jobbade alla stenhårt, allt från att skriva sketcher till att sy avslutningsklänningarna. Det blev succé och cabarén har spelats nästintill årligen sedan dess, med undantag för några spridda år då det varit uppehåll, säger Sofia.

Konceptet med att ha mat och dans på premiären, och dukade bord med kaffe och smörgås de övriga föreställningarna har funnits sen starten.

Årets upplaga ”Hemkört” har planerats och diskuterats sedan september 2016. Processen kring att bygga en revy börjar alltid med brainstorming. Hitta lokala och aktuella saker som inträffat under året som man kan spinna vidare på.

Sofia fortsätter:

-Man försöker hitta en röd tråd att hålla sig runt men ju längre planeringen går desto mer diffus blir den. Vi ändrar och ändrar och kommer med nya idéer. Vi hämtar mycket från egna erfarenheter och situationer vi hamnat i. Musiken skriver vi själva efter att vi bestämt vilken typ av musik vi vill ha.

När texterna är klara får bandet börja sitt arbete. De spelar in och mixtrar och veckorna innan premiär är det alltid mycket sångträning på agendan.

– Vi har haft tur de senaste åren då dansläraren Jenny Boström koreograferat danssteg till oss, säger Sofia.

www.id-photo-app.com

Kostymörerna visar prov på stora hantverkskunskaper och fantasi.

Det är inte bara sketcher, sång och dans som repas in i det sista. Det är mycket som ska klaffa genom hela föreställningen. Ridåer ska dras, ljus ska vara på rätt ställe, publiken i salongen ska servas, bordet på scenen ska stå på viss plats på viss tid.

Det är alla eldsjälar som hjälps åt som gör att helheten på cabarén blir så bra, säger Sofia.

Hon fortsätter:

-Vi alla är ett enda stort gäng som jobbar mot samma mål på olika sätt. Sammanhållningen i gruppen är så härlig! När man umgås tätt inpå varandra som kollegor under många veckor blir man väldigt nära som personer också.

Kostymerna är verkligen välgjorda. Så som dessa som Gunilla Persson och Sofia Welenstrands i en av sketcherna med stenålderstema.

Gunilla Persson och Sofia Welenstrand i sketchen ”Senaste tekniken”.

Varje år är det ca 30-35 personer som på ett eller annat sätt medverkar i uppsättningen av revyn. ”Paneltupparna” är exempel på personer som är väldigt viktiga för att slutprodukten blir bra.

-Efter att ha repat i så många månader är det lätt att överanalysera saker och ting och fastna lite. Så på träningarna innan premiär har vi ”Paneltupparna” på plats. De är personer som medverkat på olika sätt i de olika revyuppsättningarna sen starten 1988 och som kommer och ger tips och synpunkter. Mycket arbete är det, men lika många skratt blir det, avslutar Sofia.

I årets uppsättning Hemkört medverkar:
På scenen
Anders Welenstrand, Erik Haglund, Gun-Britt Larsson, Gunilla Persson, Ingrid Gottfridsson, Jonas Persson, Kristoffer Viberg, Sofia Welenstrand.
Orkester
Andreas Antonsson, Björn Gottfridsson, Daniel Boström, Mattias Linusson.
Ljud & Ljus
Hans-Olov Olsson, Per-Inge Eriksson.
Servering
Anette Ohlsson Björklund, Anita Nilsson, Anna-Lena Halvardsson, Anna-Karin Grönberg, Gunnel Nilsson, Kerstin Grönberg, Marianne Ohlsson.
Övriga
Anders Blom, Calle Jakobsson, Ida Johansson, Inge Björklund, Kjell-Inge Larsson, Malin Darle,
Jan Johansson, Stig Nilsson, Stig Welenstrand, Susanne Riddarsporre, Jenny Boström.

Har du ännu inte köpt en biljett till årets Rådoms Cabaré, då är det lite bråttom. Det finns endast ett fåtal biljetter kvar till extraföreställningen den 15 januari kl. 17.00, övriga föreställningar är slutsålda. Kvarvarande biljetter säljs på Prima Sport & Mode på Järnvägsgatan i Torsby.

 

www.id-photo-app.com

Glädjande nog fick Goda Nyheter Torsby också vara med på ett hörn på premiärdagen.

Av:
Åsa Gertling

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

BLOGG: En dag med after ski

image

MK Ratten värvade ungdomar i nytt bilsportprojekt

image

Nu ska algblomningen i Sirsjön stoppas