Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

Råa-loppet – 3 mils traillöpning bland skogsfolk och väsen

Milsvida skogar med stigar som trampats upp av generationer av skogsfolk och som bebos av en parallell värld av mystiska skogsvarelser. Det är svårt att  hitta en intressantare miljö för trailrunning. Råa-loppet är inte bara en löptävling utan också en möjlighet att uppleva mystiken i de Värmländska skogarna.

Så beskriver arrangörerna omgivningarna för det nya trailloppet Råa-loppet som går av stapeln nu till helgen, lördagen den 16 juli med startskott kl. 10.00 vid Långbergets sporthotell.

– Loppet arrangeras för första gången i år och vi ser det som ett testår, säger Bengt-Åke Danielsson och Pontus Vallström som tillsammans med IFK Likenäs arrangerar tävlingen. Ambitionen är att i framtiden skapa ett arrangemang som kan ta vara på de möjligheter som finns i norra Värmland och locka fler besökare till våra anläggningar även sommartid.

Upplevelse mer än tävling
Tävlingen riktar sig till både seriösa löpare och motionärer och löper över 30.9 km från starten på Långberget till målet på Branäsbergets topp. Banan följer Nordvärmlandsleden. Bengt-Åke och Pontus poängterar att fokus ligger mer på själva upplevelsen än på tävlingsmomentet. Man riktar sig framför allt till den som vill uppleva de storslagna vyerna och ha en fin dag i naturen.

En av höjdpunkterna under Råa-loppet är Hammaren – en smal rygg med hänförande utsikt. I området finns ett rikt djurliv med bland annat björn, varg, lo och järv. Underlaget består till största del av skogsstigar men du behöver också ta dig över blöta myrar och springa bitvis på grusväg. Den största utmaningen är den avslutande branta stigningen upp till målet på Branäsbergets topp på ca 400 fallhöjdsmeter.

Eva-Lena Elesand från Torsby är en av deltagarna. Hon har tidigare sprungit 21 km som längst på tävling i och med Göteborgsvarvet tidigare i år – ett lopp som går på asfalt och är betydligt plattare än Råa-loppet. Hennes långpass på träning ligger oftast på runt 15 km och när vi frågar henne om vad hon tror om att springa över 3 mil i terräng, så bekräftas arrangörernas poäng om att det är själva upplevelsen som är grejen:

– Ja, jag har ju ingen aning om jag fixar det! Men, om jag inte testar så får jag aldrig veta. Jag är lite orolig för slutet, uppför Branäsbacken. Jag tror faktiskt att jag kommer sist, långt efter de övriga, men… det spelar ingen roll. Jag springer för att det är kul! Och extra spännande blir det när det är långt och i skogen. Jag har ju bara Göteborgsvarvet att jämföra med, och jag tror det här är helt annorlunda. Det ska bli jättehäftigt att testa!

evalenaelesand
Eva-Lena Elesand med löparkompisen Karin Blom efter målgång i Göteborgsvarvet 2016. Foto privat.


Anmälan fortfarande öppen
– Vi satte ett blygsamt mål såhär första året och hoppades på 30 anmälningar. Vi har i dagsläget 35, säger Pontus som själv är en erfaren långdistanslöpare men som dock inte springer Råa-loppet själv i år:

– Både jag och Bengt-Åke hade som ambition att springa men det känns som att det är bättre att vara tillgänglig där det behövs under loppet. Det får bli nästa år istället! Men anmälan är fortfarande öppen. Det går att anmäla sig via vår hemsida www.raaloppet.se, eller direkt på plats på Långberget på lördag. Avgiften är 100 kr.

Pontus Vallström, arrangör
Pontus Vallström, en av arrangörerna av Råa-loppet och inbiten traillöpare. Foto privat.

 

Av:
Lina Sundberg

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

Rally Sweden "flyttar" till Torsby

image

Bodiil från Mustapuro trivs på Ritamäki

image

BLOGG: Torsby och världen utanför