Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

Nya satsningar på landsbygden – Torsby kommun en av de stora vinnarna

Landsbygdskommittén lämnade den 4 januari, 2017 över sitt slutbetänkande för nya landsbygdssatsningar till Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. 75 olika åtgärder inom flera viktiga områden presenterades. Bland annat ett näringslivspaket för 23 kommuner, däribland Torsby kommun.

Torsbys Kommunalråd Ann-Katrin Järåsen beskriver förslaget så här:

– Tanken är att förslaget ska innebära ett stort lyft för de svenska landsbygderna. Kommittén har letts av Johan Persson (S) och i övrigt bestått av tre socialdemokrater, två moderater plus en ledamot från vart och ett av de andra sex riksdagspartierna. Håkan Svenneling (V) är Värmlands representant.

Det finns fog för känslan att staten har dragit sig tillbaka och övergivit delar av landet. Kommittén vill se en sammanhållen landsbygdspolitik och ett återupprättat samhällskontrakt, där alla drar åt samma håll.

Det är många kloka och konkreta förslag i den långa listan. De 23 mest utsatta kommunerna, varav Torsby är en, föreslås få ett riktat näringslivspaket, som bland annat innehåller sänkta arbetsgivaravgifter och avskrivna studieskulder.

Alla ska få tillgång till bredband senast 2025, det har regeringen redan bestämt. Mobilen ska funka överallt och postens service får inte försämras. Bankerna ska se till att det finns kontanter tillgängliga även på landsbygden.

Polisen ska komma när det behövs. Konkreta tidssatta mål på hur snabbt de ska vara på plats betyder en ökad lokal närvaro. Arbetsförmedlingen ska avbryta den pågående nedläggningen av lokalkontor och Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten ska samordnas i nya servicekontor.

10 000 statliga jobb ska flyttas ut från Stockholm de närmaste 5-7 åren. Det är lika många som har skapats i huvudstaden sedan 2008 så det är dags att byta riktning.

Särskilda landsbygdslån ska stimulera byggandet på landet och statsbidrag ska delas ut för att höja utbildningsnivån och säkra kompetensförsörjningen. Reseavdraget ska vara avståndsbaserat.

Nu ska den imponerande listan ut på remiss. Sedan är det bara att hoppas att förslagen klubbas raskt av en riksdag som är lika enig som kommittén varit. En proposition kan komma att läggas fram för riksdagen våren 2018 om allt går som planerat.

Läs hela slutbetänkandet här

 

Foto: Vy över längdspåren vid Torsby Sportcenter
Fotograf: Åsa Gertling

 

 

 

Av:
Åsa Gertling

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

BLOGG: Barn är inte framtiden, de lever här och nu

image

I Torsby kommun gillar företagen att träffas och nätverka

image

Inte alla ungdomar vill bo i Stockholm