Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

Jonas Haglund: Intresset för cykel är stort i norra Värmland!

Intresset för att utöva konditionssporter har ökat stadigt under senare år. Allt fler människor utmanar sig själva och vill uppnå nya mål och delta i olika former av lopp och tävlingar. Cykel har en stor del i ökningen och i norra Värmland har flera cykelföreningar startats upp. En förening som under de senaste åren satsat på cykel är Mattila IK som ju är mest kända för den årliga skidtävlingen Mattila Ski Marathon. Med sitt gränsöverskridande motionslopp Mattila Bike Marathon vill de bidra till att göra norra Värmland till en bra plats även för trevliga cykelupplevelser.

Goda Nyheter Torsby har samtalat med tävlingsledaren Jonas Haglund inför årets upplaga av motionsloppet som genomförs lördag 3 september, 2016. Start och målgång sker i Mattila, mitt i Finnskogen.

Banan är 42 km och går mestadels på skogsbilvägar på sträckan Mattila – Svenshöjden – Rosala – Lövhaugen – Torkil-Varpåa – Linnkojan – Sibbila – Mattila.

Loppet startade som en ide av några stugägare i Mattila som brukade cykla rundan och som tyckte att de borde kunna göra ett litet motionslopp av det hela. Första upplagan gick 2014 och hade ca 30 deltagare. 2015 var siffran uppe i ca 70 deltagare. – Det är lite svårt att uppskatta deltagarantalet i år men vi siktar nog mot 100, hittills har vi sett en liten ökning av deltagarantalet mot ifjol berättar Jonas Haglund.

För att delta i Mattila Bike Marathon behöver man inte vara en särskilt duktig cyklist. Det är grusvägar loppet går på, endast en kortare sträcka går på stig. – Även som otränad klarar man sträckan på 42 km, bara man är nog stönig, fast jag kan garantera att om man är otränad så kommer det kännas i benen dagen efter och kanske även i rumpan skrattar Jonas. Han ger några värdefulla tips inför loppet: 

 -För att förbereda sig inför loppet bör man nog ge sig ut och cykla några gånger innan. Sen är det viktigt att tänka på att man har cykeln i gott skick! Smörjd kedja, pumpade däck och rätt inställning, kan man inte fixa detta själv så kanske man kan be en granne om hjälp med det eller någon lokal cykelhandlare. 

Jonas kom in i loppets arrangörsstab förra året, anledningen till det var mitt stora intresse för cykling och att utveckla cyklingen i Torsby. – Jag har erfarenhet från cykellopp på nationell och internationell nivå så jag tror de andra i Mattila såg en möjlighet till vidareutveckling genom att jag kom in. 

I år har Mattila IK anslutit sig till Svenska Cykelförbundet. – Detta har vi gjort för att höja kvaliteten på loppet och för att cyklisterna skall känna sig säkra i att Mattila Bike Marathon håller en viss klass säger Jonas. 

Nu mer finns det tre cykelföreningar i Torsby. – Jag ser en enorm ökning av intresset för cyklingen i Norra Värmland, vi har förutom Mattila också Norra Värmlands Mountainbike Förening som har några av värmlands bästa cykelleder och sen har även SK Bore också startat upp en cykelsektion. 

Ett flertal cykeltävlingar arrangeras i länet. – Nyligen genomförde Skoghall CK Hammarö, Nordiska Mästerskapen i Sunne och det har också den årligt återkommande Fryksdalens 3-Dagars i Sunne. Tidigare låg den tävlingen i Skoghall och hette Hammarö 3-dagars. Cyklingen är verkligen på frammarsch i norra delarna av länet och därför vill vi i Mattila IK vara en del av det och utveckla något bra avslutar Jonas entusiastiskt. 

Mattila Bike Marathon är ett motionslopp och ingen officiell tävling. Ingen licens eller medlemskap i någon idrottsförening krävs.

Är du intresserad av att delta så anmäler du dig via e-post till jonas.haglund@yahoo.com. Gör du det innan den 26 augusti kostar det 250kr (inkl försäkring via Svenska Cykelförbundet). Efter 26 augusti är det endast anmälan på tävlingsdagen som gäller och då till en kostnad av 350kr.

Läs mer om tävlingen:
Foto: Mattila Bike Marathon
Av:
Åsa Gertling

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

Fresh It Up UF vill bidra till en bättre miljö och hälsa

image

Premiär för elbilar i bilpoolen

image

Nut Bar UF - ett nyttigare alternativ