Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

Louise från Sysslebäck till SM

Till helgen arrangeras SM i lydnad i Norrtälje. Sysslebäckstjejen Louise Jonsson med bordercollien Snipe är ett av deltagarekipagen. I sin debut på SM ifjol tog de brons i kvalet och hamnade på en 4:e placering i finalen. Hur kändes det?

– Det var väldigt roligt och känslosamt! Vi lyckades prestera några av de bästa programmen någonsin i vår tävlingskarriär där. Det var en fantastisk känsla att göra det just på vår SM-debut!

Bilden ovan: Louise och Snipe på SM i lydnad 2015. Foto: Hippyland Elin Åström Fotograf

Lydnad är en hundsport där hunden ska läras ett flertal olika moment. Den ska lyssna på förarens kommandon och domaren bedömer hundens precision i momenten och tittar på ekipagets samarbete. Hunden ska till exempel hoppa över hinder, hämta och komma till föraren med olika föremål, skickas iväg och utföra lydnadsmoment som sitt, ligg och stå med millimeterprecision på både kort och långt avstånd. I ett par moment ska hunden sitta eller ligga helt stilla i flera minuter tillsammans med andra hundar medan föraren går och gömmer sig.

Många timmars träning
Louise och Snipe tränar i genomsnitt tre planerade lydnadspass i veckan. Däremellan blir det också småpass i vardagen. Är man inbiten hundtränare så är detta något man lever med hela tiden – inte enbart under planerade träningspass eller tävling. Men vad krävs då för att ta sig till SM?

– Det ligger väldigt mycket träning bakom, säger Louise. Under uppladdningen inför förra årets SM tränade vi 5 rejäla pass/vecka sista månaden innan det var dags. Men den största träningsutmaningen ligger egentligen inte i något specifikt moment, utan att få till en stabil och hållbar helhet. Hunden måste snabbt kunna växla mellan explosivitet och koncentration, flera gånger under ett lydnadsprogram. Med en lugnare hund kan det vara svårt att få till explosiviteten, och med en hetare hund kan utmaningen istället ligga i att hitta hundens lugn och koncentration.

Glädje, trygghet och harmoni viktigast
Snipe är idag 4 år men träningen började redan när han var bara 9 veckor. Fast då handlade det förstås inte om lydnad på kommando, utan mer om att leka in grunder, busa och ha roligt. Och leker i träningen, det gör de fortfarande. Det är faktiskt en av de viktigaste ingredienserna i träningspassen:

– Vi leker väldigt mycket, både i vardag och träning, säger Louise. Det är jätteviktigt och vi hade aldrig varit där vi är idag om vi inte haft leken! I den finns så otroligt mycket att hämta, det stärker vår relation och nästan all inlärning sker genom lek, eller åtminstone strävar jag efter att Snipe ska uppleva det så. Att leka på ett eller annat sätt är den bästa belöningen han vet!

Hur går detta ihop? Lek och lydnad? Ordet ”lydnad” indikerar ju att hunden ska just lyda, men Louise tycker att det är lite missvisande. Tävlingslydnad och att träna lydnad handlar i grunden om samarbete:

– Ja, ”lydnad” låter egentligen rätt stelt och trist. Men i själva verket handlar det bara om ett häftigt samarbete. I tävlingslydnaden läggs jättemycket vikt vid hundens vilja och engagemang, och det får vi bara fram genom att träningen genomsyras av glädje hos både hund och förare. Glädje, trygghet och harmoni är tre viktiga grundstenar i min och Snipes relation, säger hon. Det finns inget viktigare än att jag och min hund har roligt och mår gott tillsammans när vi tränar och tävlar.

Hur går det på SM i år då?
– Inför årets SM har uppladdningen minst sagt varit annorlunda. Jag blev mamma för precis 3 veckor sedan och sista månaderna av graviditeten och nu efter förlossningen så har det varit väldigt lugnt på träningsfronten. Min största personliga vinst är i år att vi över huvud taget kan komma till start vilket ju kanske inte varit en självklarhet. Men vi ska förstås göra så gott vi kan för att prestera. Och de få träningspass vi fått till har faktiskt känts förvånansvärt bra och stabila. Jag är jättepeppad och av Snipes blick att döma när vi packar träningsväskan så är han lika peppad som jag! Mentalt är jag helt rätt i tanke och känsla. Det ska bli grymt kul!

Lycka till!

Louise och Snipe
Louise och Snipe. Foto privat.

 

Vill du titta på SM?
Om du vill följa live stream från SM så kan du göra det här: http://sm2016lydnadrally.se/deltagare-och-resultat/titta-pa-tavlingarna-live/

Snabba fakta om hundar i Torsby
Vid ingången av 2015 fanns 1633 hundar registrerade i Torsby kommun. De vanligaste raserna i Torsby är jämthund, golden retriever och grå älghund. Bordercollie, som Snipe är, kommer på fjärde plats i Torsby. Källor: Hundregistret/Jordbruksverket

Av:
Lina Sundberg

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

Blogg: Jenny Skilberg -Men äter ni aldrig socker?

image

Inte alla ungdomar vill bo i Stockholm

image

Blogg Emma Dahlström: Om att ha någonstans att landa