Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

Lisa Jonasson, elev på Stjerneskolan – vinnare av Young Technician Award!

Under helgen anordnades Bilsportgalan på Stockholmsmässan i Älvsjö med utdelning av SM och förtjänstmedaljer inom motorsport. Lisa Jonasson som går tredje året på Fordons och Transportprogrammet, Tävlingsmekaniker på Stjerneskolan vann det fina priset Young Technician Award.

Motorbranschens Yrkesnämnd, MYN, och Lackerarnas Yrkesnämnd, LYN är samarbetsorgan i yrkesutbildnings- och kompetensförsörjningsfrågor inom motorbranschen. Under den gemensamma flaggen Bilproffs.se delade de i helgen ut Young Technician Award under Bilsportgalan. Lisa Jonasson som nominerats av PWR Racing Team stod som segrare och fick bland annat ta emot ett diplom och en prischeck på 15 000 kr.

I motiveringen nämns Lisa som:

”En mycket talangfull mekaniker som med sin professionella inställning och sin personlighet inspirerat sina kollegor”.

bild_lisa_vinnare_2017

Lisa Jonasson fick en prischeck på 15 000 kr och ett fint diplom. Fotograf: My Lind.

Goda Nyheter Torsby fick en liten pratstund med Lisa några dagar efter festligheterna i Älvsjö.

En given sportfråga, hur känns det?

– Overkligt! Jag är oerhört tacksam till teamet som nominerat mig. Jag var helt ovetande ända fram tills att vinnaren offentliggjordes under galakvällen. Tur att jag tackade ja till att följa med!

Vad ska du göra med prispengarna?

– De är ett bidrag till min framtida karriär kan man väl säga. De kommer förmodligen gå till vidareutbildning, resor med mera.

Hur fick du upp ögonen för motorsport från första början?

– Jag har ärvt min pappas motorsportintresse och vi har besökt många rallytävlingar tillsammans. Sen körde jag själv Folkrace och på den vägen är det. När jag skulle välja gymnasieinriktning så hade jag bestämt mig för att lägga av med det egna körandet. Jag tyckte det var mycket mer utmanande att skruva så att söka till tävlingsmekanikerutbildningen på Stjerneskolan var ett enkelt val.

Vad tror du själv har haft störst betydelse för att du nu blivit uppmärksammad och prisbelönt?

– Jag är väldigt tacksam för Stjerneskolans stöd under min gymnasietid. Lärarna ska ha en stor eloge för sitt sätt att skapa driv hos eleverna genom att fokusera mycket på självständighet. Tävlingsmekaniker branschen är en tuff bransch där de verksamma ställs på prov på många sätt. När man redan från första skoldagen får lära sig att ta ansvar för sin egen utveckling och framgång genom att visa framfötterna har man mycket gratis från början. Man lär sig att vårda relationer med arbetsgivare och vågar ta kontakt för att få jobb. Att skaffa ett arbete gör sig inte själv utan kräver ansträngning.

Lisa fortsätter:

– Sen så har självklart branschen som sådan betytt mycket. 2015 gjorde jag mina första mekanikertimmar i STCC serien men det var först 2016 som jag fick vara med en hel säsong. Kontinuitet är väldigt viktigt i den här branschen och att PWR Racing Team gav mig chansen har betytt väldigt mycket. Vi blev tvåa i team mästerskapet med meriterade förare som t ex Johan Kristoffersson och jag blev andre mekaniker på en av bilarna i teamet. Väldigt lärorikt!

Det är ju snart dags för studenten. Hur ser framtidsplanerna ut efter det?

– Jag gör just nu min sista arbetsplatsförlagda praktik hos Team Peugeot Hansen. Efter studenten fortsätter jag i samma team.  Jag har fått förtroendet att vara delaktig och arbeta för dem under kommande VM-serie i Rallycross, vilket känns oerhört spännande! Säsongen inleds i Barcelona 31 mars men jag är på plats hos teamet redan nu för förberedelser.

Stort lycka till i framtiden!

-Tack!

 

Följ gärna Lisa och de andra eleverna som studerar tävlingsmekaniker inriktningen på Stjerneskolan på deras gemensamma Facebooksida och läs mer om utbildningen här

Fotograf förstasida: Martin Öberg

Fotnot:
Motorbranschens Yrkesnämnd, MYN, och Lackerarnas Yrkesnämnd, LYN har arbetsmarknadens parters, Motorbranschens Arbetsgivareförbund och IF Metall respektive Svenska Målareförbundets, uppdrag att arbeta med kompetensförsörjningen inom motorbranschen. Bilproffs.se är varumärket för MYN och LYN.

 

Av:
Åsa Gertling

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

Stark insats på Silverleden av utlralöparna Lars Lewin och Johan Norbäck från Torsby

image

Båtklubben bygger nytt i hamnen

image

BLOGG: När trekanten kom till byn