Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

Lisa Classon – nyutbildad undersköterska med goda framtidsutsikter

Lisa Classon, före detta vårdelev vid Stjerneskolan, Torsby (foto privat).

Lisa Classon, före detta vårdelev vid Stjerneskolan, Torsby (foto privat).

Söktrycket för utbildningarna vid Torsbys Gymnasium har förbättrats under de senaste åren. För några år sedan var till exempel Vård- och omsorgscollege hotat av nedläggning på grund av för lågt antal sökande men trenden verkar ha vänt. Inför terminsstart den 18 augusti, 2016 är programmet fulltecknat och fler platser har beviljats för att möta efterfrågan. – I dagsläget har vi antagit 18 elever och 3 står på väntelista säger Wiveka Eriksson, programansvarig för Vård- och omsorgscollege vid Stjerneskolan.

I den sista delen av Goda Nyheter Torsbys artikelserie 9 av 10 direkt i jobb berättar före detta vårdeleven Lisa Classon om sin skolgång, varför hon gjorde det gymnasieval hon gjorde, vad hon sysslar med just nu och hur framtidsplanerna ser ut.

– När jag tänker tillbaks på min skolgång kommer jag ihåg hur otroligt roligt det har varit!  Jag har lagt ner mycket tid och engagerat mig i skolarbetet vilket har lett till bra resultat vid olika vårdsituationer (Lisa erhöll ett Vård- och omsorgsstipendium* på studentdagen i juni 2016, red anm). Detta är erfarenheter som jag kommer bära med mig resten av livet. Stjerneskolans Vård- och omsorgscollege är en jättebra utbildning där man studerar mycket teori men också självklart får visa sina kunskaper praktiskt i olika sammanhang. Man gör sin praktik inom olika områden som rör vård och omsorg, det vill säga äldreboenden, sjukhus, LSS, demens och hemtjänst. Detta ger goda möjligheter både för att kunna lära sig och se hur olikt arbetet är beroende på inom vilket område man jobbar. Men det är också på så sätt man kan få en inblick i vad man tycker är roligast och passar en själv bäst. Det är också en fin möjlighet när man tänker på framtiden då man får in en fot både här och där!

Lisa fortsätter, – När jag skulle söka gymnasium var jag inte säker på vad jag ville bli eller vad jag skulle välja. Jag valde vård- och omsorgsprogrammet för att jag tyckte det verkade intressant och roligt. Ju mer jag lärde mig kände jag att valet var rätt. Den dagliga kontakten med olika människor är helt fantastiskt. Det tog inte länge innan jag kände att jag trivdes med det jag gör och att jag vill fortsätta på den inslagna vägen.  Efter studenten visste jag helt säkert att det är inom vård och omsorg jag vill jobba. Eftersom det är så stor efterfrågan på undersköterskor så tror jag inte det kommer bli några problem med jobb i framtiden. Under sommaren har jag arbetat hos Hemtjänsten i Torsby Centrala och jag ska fortsätta där även under hösten. Jag stormtrivs med det jag gör och hoppas på att framtiden blir lika bra som den hittills har varit.

 

* Kraven för Vård- och omsorgsstipendium är:

  • VOC-diplom vilket innebär minst E i alla kurser (2500 p)
  • Mycket väl utförd APL
  • Väl utfört gymnasiearbete
  • Tagit ansvar för sina studier och dessutom spridit en positiv anda i klassen

 

Läs gärna övriga artiklar i serien:

Filip Carlsson – Det jag gör är kul, det känns som om jag hittat rätt!

Örn Lindahl – Det är inte lätt att veta vad man ska bli när man är så ung

Av:
Åsa Gertling

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

Schaktmiljö AB - ett av årets gasellföretag i Sverige

image

Your Absent Friend släpper ny platta

image

Musikfestivalen Scensommarrock i Herrgårdsparken igen