Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

Filip Carlsson – Det jag gör är kul, det känns som om jag hittat rätt!

I del 4 av Goda Nyheter Torsbys artikelserie 9 av 10 direkt i jobb berättar en före detta elev vid Stjerneskolan i Torsby om sin skolgång, vad han sysslar med just nu och hur framtidsplanerna ser ut.

Filip Carlsson från Sysslebäck tog studenten i juni 2016 och har nyligen påbörjat sin lärlingstid hos det lokala företaget Likenäs Bygg och Färg.

– Jag blickar tillbaka på min gymnasietid med blandade känslor, till en början var det väldigt spänt och jag visste inte riktigt vad som komma skulle. Jag hade som tur var två av mina bästa vänner vid min sida när vi gick in i gymnasieutbildningen. Till en början var det ganska stel stämning i klassen. Ingen vågade riktigt ta för sig men det släppte snabbt och på bara några dagar var vi 16 personer som tidigare knappt setts men som ganska direkt kändes som ett starkt lag. Det var lite som om vi hade känt varandra under hela vår uppväxt. Det var något speciellt med klassen och nervositeten och oron försvann. Efter tre år med denna fantastiska klass ångrar jag inte en dag att jag till slut valde Byggprogrammet på Stjerneskolan efter en del  funderingar. Vi har haft tre kanonår som jag ser det med en superklass och bra lärare säger Filip.

Men vad var det egentligen som var avgörande för Filips gymnasieval? – Det som avgjorde var att jag vill arbeta med min kropp och se tydliga resultat på det jag gör. Intresset för byggande ligger även i släkten eftersom pappa och farfar varit snickare. Jag har fått ta del av bådas kunskaper och därför fått upp ögonen för skapande och byggande av hus. Sen var jag även och besökte Stjerneskolan och pratade med före detta elever som rekommenderade mig att söka. Jag kommer fortsätta hålla kontakten och besöka skolan när jag får möjlighet, det finns en viss saknad! Andra avgörande faktorer för mitt val var att det är nära hem men också att jag hört mer positivt om skolan i Torsby än resterande skolor i Värmland.

Studenten närmade sig och Filip hade två val att göra – Antingen välja att göra min lärlingstid som träarbetare eller betongarbetare. Stjerneskolan är den enda skolan i Värmland som är som vi säger ”tvåbenta” vilket jag ser som positivt och chanserna att få jobb blir större ju mer kunskaper du har med dig från skolan. Jag valde att göra lärlingstid som träarbetare och känner mig nöjd med mitt val.

– Jag påbörjade mitt arbete på Likenäs Bygg och Färg efter avslutad utbildning. Jag hade gjort praktik där under tre perioder och trivdes hur bra som helst med arbetskamrater och den arbetsmiljö som fanns på arbetsplatsen. Jag fick även andra jobberbjudanden ute i Sverige men eftersom jag har hundar och nyss skaffat mig hundvalp så kändes det mest naturligt att vara hemma och tillbringa ledig tid med dem. Att kunna komma hem varje dag och få sova i sin egen säng är ju inte heller fel! Sen vad som händer längre fram får jag se, jag vill gärna se mig omkring och upptäcka nya saker. På hemmaplan kändes Likenäs Bygg och Färg som det naturliga valet eftersom jag tillbringat mycket tid hos dem både med feriejobb och praktik berättar Filip.

Framtiden ser ljus ut tycker Filip – Jag har tänkt att jobba som snickare under min lärlingstid och försöka lära mig så mycket som möjligt under de kommande två åren. Efter lärlingstiden när jag blir fullbetald vill jag kunna stå på egna ben utan att behöva fråga någon! Självklart är man inte fullärd efter två år för man lär ju så länge man lever men jag vill i alla fall försöka få med mig så mycket kunskap som möjligt. Efter min lärlingstid så får jag göra en utvärdering och se om det var något för mig och om jag vill fortsätta som snickare. Jag vet ju inte hur det ser ut om två år men som det känns nu så vill jag snickra. Det jag gör är kul och det känns som jag hittat rätt med vad jag vill göra!  Jag är samtidigt inte rädd för att testa på nya saker för att bli så allsidig som möjligt.

Läs gärna andra artiklar i serien:
Av:
Åsa Gertling

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

BLOGG: Bilder från våra fantastiska sjöar och tack för mig

image

Årets första gästbloggare : Denna dagen, ett liv - tankar om livskvalitet och hälsa

image

Spjutspetskompetens inom 3D-printing i Sysslebäck