Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

Inte alla ungdomar vill bo i Stockholm

Hur ser ungdomarna på landsbygden? En läsare var nyfiken på om ungdomarna i Torsby ser en framtid på landsbygden, eller om de vill till storstaden. Vi gav mediaeleverna på Stjerneskolan i uppgift att ta reda på det. Detta kom de fram till:

Torsby sägs erbjuda en trevlig och lugn miljö för barn att växa upp i. Det är en plats där alla känner alla, och skidgymnasiet lockar många ungdomar från alla väderstreck. Men vill alla stanna kvar i Torsby?

Enligt vår stickprovsundersökning på Stjerneskolan ser mer än 50 % av ungdomarna en framtid på landsbygden.

skarmavbild-2016-11-27-kl-15-05-39

UNDERSÖKNINGEN
Totalt 50 elever från årskurs 1-4 på Stjerneskolan deltog i vår undersökning, varav 52 % av dessa elever skulle kunna tänka sig att bo i Torsby någon period i livet. 34 % svarade att Torsby inte är en plats för dem, respektive 14 % som svarade kanske.

VAD SÄGER ELEVERNA?
Erik, 19 år från Bengtsfors är längdskidelev och läser naturprogrammet. Han berättar ”Torsby är perfekt för att träffa folk som gillar att åka skidor”. Erik ser en framtid i Torsby, åtminstone ett par år, då han gärna vill ut och resa lite. I Torsby har man natur och skog och det är ett perfekt ställe för barn att växa upp i tycker han.
Carolina, 17 år från Torsby läser industriprogrammet. Hon trivs bra i Torsby men svarar kanske på frågan om hon kan tänka sig en framtid i Torsby, detta på grund av att hon upplever en brist på jobbmöjligheter och att inget speciellt lockar henne att stanna. Skulle fler jobb inom hennes bransch finnas hade hon kanske stannat.
Oscar, 18 år från Charlottenberg läser till tävlingsmekaniker på fordonsprogrammet. Enligt honom är Torsby en bra miljö att växa upp i. ”Alla umgås med alla eftersom det är en liten by.” Han trivs bra och skulle kunna tänka sig att bo i Torsby framöver. Om Torsby kunde erbjuda ett bra jobb för honom skulle han definitivt stanna.
Sammanfattningsvis kan vi nog konstatera att det finns ett intresse för landsbygden. Den lugna och trivsamma atmosfären lockar många. Alla dras inte till stora staden, men flera elever önskar större möjligheter, vilket inte mindre platser som Torsby alltid erbjuder.

Emma Holm & Carlotta Milan, Stjerneskolan

Av:
1 1

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

Magdalena Forsberg - Med mål i sikte

image

Tom-Willliams blogg - Gymkhana drift

image

"Torsby ett föredöme"