Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

Hästkrafter tar bort riskträd i Valbergsterrängen

Att avverka skog med hjälp av hästar hör inte till vanligheten längre men är just nu verklighet i Valbergsterrängen i Torsby. Med hjälp av ett lokalt företag från Stöpafors avverkar Skogssällskapet så kallade riskträd och kör ut dem med hjälp av hästar. Allt på uppdrag av Torsby Flygplats.

Goda Nyheter Torsby fick fatt i Claes Hallgren från Skogssällskapet som har hand om skogsförvaltningen för Torsby kommun för att fråga hur allt hänger ihop.

– Ja det är en lite udda grej men vi har testat detta på andra håll i länet förut med lyckat resultat, säger Claes. Jag funderade mycket på hur vi skulle lösa den här avverkningen och kom fram till att detta var det smidigaste sättet.

Torsby Flygplats har ett krav på sig att ta undan så kallade riskträd inom en radie av 5 km i anslutning till flygplatsen, detta för att få behålla sina certifikat.

– Vi har avverkat en stor del först med maskiner men så var det ett område kvar som ligger nära motionsspår och skidtunneln som vi på ett smidigt sätt måste finna en lösning på. Man kan inte skicka in stora tunga maskiner där mängder av människor vistas nära och när marken ser ut som den gör i det här fallet. Terrängen är känslig granskog med fornlämningar i form av fossil åker vilket självfallet kräver att man planerar extra väl för att vara så försiktig som det går och för att göra så liten skada som möjligt.

 

Foto: Anki Haraldsson

Av:
Åsa Gertling

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

BLOGG: En påminnelse om stilla sommarkvällar

image

TorsbyBladet firar 50 år!

image

Fryksdalens Sparbank gör rekordresultat och växer så det knakar