Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

Island under fotbolls EM – som Sverige på Stenmarks tid

Isländska fotbollslandslaget var årets stora skräll i Europamästerskapen som avslutades nyligen. Det isländska laget vann allas hjärtan och de tillresta isländska fansen ägde läktarna i Paris. Goda Nyheter Torsby  kontaktade Helena Bergström, uppväxt i Torsby men bosatt på Island sedan 18 år tillbaka, för att få höra hur stämningen var bland de islänningar som följde sitt landslag på hemmaplan och givetvis få veta lite om hur livet som islänning är.

– Hela ön avstannade då Island spelade. Det var som i Sverige då Ingmar Stenmark tävlade på 70-talet, helt galet! ALLA tittade och många träffades och tittade tillsammans, det har varit många fotbollspartyn denna sommar. I Reykjavik var det enormt mycket folk ute på torget och såg matcherna på storskärm. Det är verkligen gott för folk att uppleva något så positivt, träffas och ha kul. Stämningen har varit fantastisk, vi är så stolta och undrande över hur detta kunde vara möjligt. Efter matchen mot England gick folk omkring och gratulerade varandra, berättar Helena glatt.

1991 reste hon till Island för att under några månader arbeta med islandshästar. – Jag hamnade på en gård på västra Island knapp två mil från där jag bor nu. Jag träffade min man Ingvar och på den vägen är det. Vi har varit bosatta här sedan 1998, minus ett år då jag studerade på universitetet i Linköping.

– Jag jobbar som grundskolelärare på en lite skola ute på landet. Vi har ca 90 elever från årskurs 1 till 10. Här börjar eleverna i skolan 6 år gamla, därav det tionde året.  Jag har två barn 13 och 17 år och vi är mycket ute i naturen, vandrar, åker skidor och sånt men framför allt håller jag på med hästar.

Helena hälsar på sin mamma, pappa, systrar och goda vänner i Torsby när hon har möjlighet. – Jag saknar mina vänner från förr och givetvis min familj. Naturen, dofterna på våren och doppen i sjöarna på somrarna är saker jag gillar mest med Sverige. Mitt smultronställe i Torsby är Kallnäs, dit åker jag alltid när jag är hemma på besök!  Sen är det givet med ett besök på Wienerkonditoriet. En kopp kaffe och bakelse där är ett måste!

 

Foto: Helenas privata

 
Av:
Åsa Gertling

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

Filip Carlsson - Det jag gör är kul, det känns som om jag hittat rätt!

image

Månadens bloggare: Jörgen Söderholm

image

Månadens bloggare: Sonja Amneteg