Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

Gatukonstfestivalen Art Scape 2017 Värmland – även i Torsby!

Under fyra veckor i sommar kommer konstnärer från hela världen att tillsammans med svenska och lokala värmländska kollegor skapa offentlig konst i Värmland. Några av dagarna kommer projektet Artscape 2017 Värmland även till Torsby skriver Torsby kommun i en nyhet på sin webbplats.

Än är det inte bestämt när de kommer till de olika kommunerna men projektet pågår mellan 24 juli-18 augusti.

Artscape 2017 Värmland är en gatukonstfestival och Skandinaviens största projekt inom urbankonst någonsin – sett till både antalet deltagare, antalet åskådare och geografiskt. Värmland kommer att få se framför allt storskaliga muralmålningar men även skulpturer och andra typer av gatukonst.

Dessutom kommer minst elva workshops att genomföras där allmänheten är inbjuden att tillsammans med erfarna konstnärer skapa permanenta konstverk – ingen förkunskap behövs och alla åldrar är välkomna!

Artscape kommer även vara värdar för en del kringarrangemang under festivalperioden, bland annat ett konstnärssamtal och en paneldiskussion.

Torsby och nio andra kommuner
Deltagande kommuner är i skrivande stund Arvika, Forshaga, Filipstad, Grums, Karlstad, Munkfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng. Artscape 2017 Värmland genomförs med ekonomiskt stöd från kommunerna, Region Värmland och Kulturstiftelsen.

Artscape är en geografiskt obunden ideell organisation som genomför kulturprojekt inom gatukonst/urbankonst. 2014 genomförde Artscape Sveriges första gatukonstfestival någonsin i Malmö. Förra året blev Göteborg skådeplatsen för Skandinaviens hittills största gatukonstfestival – ett unikt projekt som involverade samtliga av stadens tio stadsdelar. Nu är det dags för Värmland!

– Det är av stor betydelse att konstverket passar på den utvalda platsen. Exakt vilka fasader som kommer att smyckas med gatumålningar i Torsby, är inte bestämt ännu, säger Torsbys centrumledare Eva Larsson.

– Dialog med berörda fastighetsägare pågår. Det handlar inte om något beställningsverk, utan den konstnärliga friheten betonas. Konstverken är aldrig stötande, upprörande eller har politiska inslag.

Vill du veta mer om Artscape?
Följ Artscape 2017 – Värmland på deras hemsida eller i sociala medier om du är nyfiken på projektet och se bilder från konstverk som skapats tidigare är.

Ett attraktivt och trivsamt centrum
Gatukonstfestivalen arrangeras som ett led i arbetet att förbättra Torsby centrum. Ett arbete att göra centrum mer attraktiv pågår sedan flera år
tillbaka genom BID-projektet i samarbete med Torsby handel. Arbetsmodellen ”BID” innebär att den offentliga och den privata sektorn
tillsammans med ideella organisationer samarbetar för att hjälpas åt att utveckla Torsby centrum med en bra mix av handel, service och tjänster samt ett varierat kultur- och nöjesliv.

Av:
Åsa Gertling

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

Torsbys yngsta hjälte?

image

Dennis Rådström tvåa i JWRC i Polen!

image

Hallå där! Eva-Lena Gustavsson - ny riksdagsledamot från Torsby