Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

Fryksdalsleden – en vandringsled med stor potential

Fryksdalsleden är en forn-, pilgrims- och handelsled som är under uppbyggnad. Den sträcker sig 70 km från Kil i söder till Torsby i norr och är möjlig att vandra eller cykla på. Goda Nyheter Torsby slog följe med Visit Torsby och gav oss ut på en vandring längs en delsträcka. Vi valde Oleby till Bada, en tur på cirka 9 kilometer. En fin upplevelse med blandad natur, ny och gammal bebyggelse, fornlämningar och stundvis milsvid utsikt över Fryken.

Arbetsgruppen för Fryksdalsleden består av deltagare från Kils, Östra Ämterviks, Sunne och Lysviks hembygdsföreningar i samarbete med Svenska Kyrkan och de berörda kommunerna Kil, Sunne och Torsby. Tidigare i sommar slog Landshövding Kenneth Johansson ner första stolpen som ska markera Fryksdalsleden vid en ceremoni i Kil. Sedan dess har ett frekvent arbete genomförts för att leden ska bli uppmärkt och möjlig att följa för intresserade vandrare och cyklister.

Intresset för vandring har ökat stadigt under senare år (läs mer i tidigare GnT- artikel Torsby kommun är populär för besökare). Särskilt intresserade är besökarna att få genomföra dagsturer längs uppmärkta leder och ibland i kombination med upplevelser inom kulturområdet. Möjligheter till övernattning och mat i kombination med vandring är också frågor som bli allt vanligare.

I nära anslutning till Fryksdalsleden finns flera boendeanläggningar, caféer, restauranger och aktiviteter som man kan besöka och stanna till vid. Ett tips om man vill testa på att vandra eller cykla är att göra som oss och välja ut en delsträcka längs leden. Vid vår vandring valde vi att innan hemfärd till Torsby ta svängen förbi Mormors Glasscafé i Lysvik och avnjuta en underbar glasskreation och kaffe. Ett väldigt bra avslut på en fin promenad.

Möjligheterna för hur man kan utnyttja vandringsleder i närområdet är enorma. Det är bara fantasin som sätter gränser. Om man kan tänka sig att använda de allmänna kommunikationerna för att göra upplevelsen än mer spännande så blir möjligheterna att kombinera upplevelser fler. Varför inte ta hjälp av t ex tåget och uppleva de vackra vyerna längs Fryken ännu mer längs Fryksdalsbanan.

Förhoppningsvis kommer Fryksdalsleden utnyttjas frekvent och bidra till att fler människor ser potentialen i att binda samman kommuner och områden på nya sätt. Kanske kan även lokala företag och föreningar se nya affärsfönster öppna sig framöver.

God tur önskar vi på Goda Nyheter Torsby!

 

Utsikt över Fryken och nedre Svenneby

Utsikt över Fryken och nedre Svenneby

Ledmarkeringen för Fryksdalsleden

Ledmarkeringen för Fryksdalsleden

Bada älv

Bada älv

Betesmark i Bada.

Betesmark i Bada

Glass på Mormors Glasscafé efter vandringen var ett perfekt avslut

Fika på Mormors Glasscafé i Lysvik

 

Av:
Åsa Gertling

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

Höjdens satsar på ny butik och IVT-center i Torsby

image

Vestre växer och satsar nytt för framtiden

image

Jolly Lights UF - lyser upp tillvaron