Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

Företagen i Torsby tar matchen – all time high i orderböckerna!

Under 2016 har vi på Torsby Utveckling AB (Tuab) stort fokus på att besöka lokala företag tillsammans med flera verksamheter inom Torsby kommun, IUC (Industriellt Utvecklingscenter) och Almi Företagspartner. Vi har hittills hunnit med att besöka ca 40 företag inom tillverkande industri, verkstad, handel och turism. Vi har valt att fokusera på ett fåtal branscher för att kunna få en övergripande bild av möjligheter och utmaningar i branschen, hitta ”röda trådar” som vi kan jobba vidare med framöver när det gäller stöttande insatser, företagsservice med mera.

Det är alltid väldigt värdefullt och intressant att träffa företagen i sin egen ”hemmiljö”. Glädjande är att många av företagen vi besökt har hög orderingång och ser med stor tillförsikt på framtiden. Några av industriföretagen har till och med en orderingång som är den största någonsin! De rustar sig också för att möta upp mot kundernas framtida behov och har gjort nyinvesteringar i form av nya maskiner, utrustning och även i vissa fall nyanställt och utbildat personal.

Under vår industriturné har vi insett att vi har en Torsbyvariant av den kända Gnosjöandan här. Många av industriföretagen är starkt sammankopplade med varann när det gäller samverkan kring produktion. Värdekedjan är lång när det gäller framställandet av vissa produkter och kan ibland innehålla komponenter från 6-7 olika företag! Detta är en oerhörd styrka som självklart påverkar hur stora order företagen kan ta sig an. När det är fler som kan bidra så är det lättare att möta upp kundernas krav och hitta lösningar och se möjligheterna till nya affärer.

Även turistföretagen ser ljust på framtiden. Flera av verksamheterna vi besökt är fullbelagda inför sommarsäsongen och har investerat i bland annat nya stugor, fler aktiviteter, högre servicenivå och annat som krävs för att möta gästernas krav. I Torsby omsätter besöksnäringen (där handel, livsmedel, restaurang, transport, shopping, aktiviteter ingår) 685 miljoner kronor årligen vilket kan omsättas i t ex 1,2 miljoner gästnätter och 626 årsysselsatta personer. Detta genererar i runda slängar 60 mkr i totala skatteintäkter till kommunen (källa, TEM-studien 2014). Turismen är alltså oerhört viktig för Torsby kommun på flera sätt.

Till hösten ska vi ha fokus på att besöka företag som säljer privata, – och företagstjänster och kommer bland annat att besöka företagsekonomer, hälsa,- och träningsrelaterade företag samt verksamheter som säljer produkter och tjänster inom skönhetsområdet. 

 

Åsa Gertling
näringslivsutvecklare Tuab

 

Av:
Åsa Gertling

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

Årets första gästbloggare : Denna dagen, ett liv - tankar om livskvalitet och hälsa

image

MBN Bil storsatsar och bygger ny verkstad

image

De nyanländas egna hjälte