Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

Finnskogscentrum i final till internationellt arkitektur- och hållbarhetspris

En internationell jury har utsett Finnskogscentrum, ritat av Bornstein Lyckefors Arkitekter, till ett av världens bäst gestaltade omvandlingsprojekt som finalist i WAN Awards kategori Adaptive Reuse. Det är en global arkitekturutmärkelse som premierar de främsta hållbarhetsprojekten varje år. Den 10 januari utses vinnaren i tävlingen.

I jakten på en hållbar utveckling och ansträngningen att bevara kulturarv för kommande generationer väljer fler byggherrar och entreprenörer att renovera eller bygga om istället för att bygga nytt. Det minskar avfall och energianvändning samtidigt som det skalar ner förbrukningen av material. WAN Awards vill med kategorin ”Adaptive Reuse” hylla detta genom att lyfta fram världens främsta exempel på lyckade omvandlingsprojekt.

Torsby Finnskogscentrum i Lekvattnet var från början en skola från sextiotalet som har omgestaltats för den nya verksamheten.

Andreas Lyckefors från Bornstein Lyckefors Arkitekter berättar. ”Först ville vi nog helst riva och bygga nytt. Men sedan när vi tittade närmare på byggnaden och den inre logistiken insåg vi att skolan var väldigt rationellt uppbyggd och lämplig även som kulturhus. Att bevara det befintliga och bygga om kändes dessutom mycket bättre ur ett hållbarhetsperspektiv. Vår utmaning blev istället att hitta ett sätt att låta byggnaden kommunicera den nya verksamheten utan skyltar och pilar.”

Den gamla skolbyggnaden täcktes med en slöja av stående skalade timmerstockar. I fasaden gjordes öppningar för entré och för extra solljusintag. Utskjutande träboxar har gett plats för sittbänkar och konstverk. Resultatet är en byggnad som utstrålar offentlig byggnad med tydlig koppling till skogen och det omgivande kulturlandskapet.

Juryn var också imponerad av Finnskogscentrums lokala förankring. Mat Cash, arkitekt och gruppchef på Brittiska Heatherwick Studio ”Jag tycker det här projektet berättar för oss hur arkitektur skall förankras i sitt sammanhang genom att använda lokala råmaterial och bygga med det på plats. Det är också ett projekt som illustrerar hur arkitektur kan ha en egen historia, hur en byggnad kan utvecklas och förändras men ändå behålla sin egenart.

Kersti Berggren som är verksamhetschef på Torsby Finnskogscentrum är jätteglad för all positiv uppmärksamhet. – Det var en lång process att komma hit. Vi trodde på projektet hela tiden så den här bekräftelsen är jätteviktig för oss. Men roligast är nog ändå att så många besökare hittat hit. Vi har något värdefullt att berätta och det här gör det lättre för oss att nå ut med vår fina historia.

Fakta: World Architecture News Awards är ett av världens mest omfattande arkitekturpriser. Projekt från alla kontinenter tävlar i 22 kategorier i allt från kulturprojekt, bostäder, infrastruktur och omvandlingsprojekt. Kategorien Adaptive Reuse är unik då man vill lyfta fram och uppmärksamma de bäst gestaltade omvandlingsprojekten i en global ansträngning för hållbar utveckling.

mer info: http://www.worldarchitecturenews.com/project/2016/27366/wan-awards/wan-adaptive-reuse-award-2016-shortlist-announced.html

Av:
Glenn Mattsing

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

Emma Dahlström laddar för X-Games

image

2017 - ett nytt spännande bilsportår i Torsby kommun

image

Julhjälpen i Torsby - en succé!