Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

BLOGG: Det omtalade Jerringpriset

Foto: Jonas Ekströmer & Pontus Lundahl/TT

Ingen har väl kunnat undgå allt ståhej kring Jerringpriset? Själv intervjuades jag av P4 Värmland på måndags morgon efter att sociala medier och press fullkomligt fylldes av ris och ros. Alla möjliga sorters kommentarer som ”mobilkupp” och att det var fel segrare lade sordin på glädjen för ridsporten. Det är frustrerande men på sätt och vis ändå förståeligt då ridsporten är så olik från andra sporter. Jag hittade ett, i mina ögon, otroligt klokt blogginlägg om saken. För att underlätta för läsare som kanske inte är jätteintresserade har jag valt att plocka ur ”godbitarna ur kakan” i ett referat. För den som vill läsa hela inlägget (och kanske också det uppföljande blogginlägget) finns en länk senare i detta inlägg.

Historien upprepar sig. Det finns visst ingenting som skapar känslostormar som när en ryttare vinner Jerringpriset. Vi såg det när Rolf-Göran Bengtsson vann 2011, och vi upplever det igen när Peder Fredricson vann i år. Ridsporten jublar medan ett antal sportjournalister och andra experter tar det som en personlig kränkning. I ridsporten tävlar män och kvinnor sida vid sida på samma villkor, gammal som ung. Så går det inte till i sportens värld. I ridsporten är den idrottsliga prestationen bara en liten, liten del av en större helhet, ridsporten blir för många en livsstil. Hästen kräver omsorg dygnet runt, något som inte krävs av en simhall eller en golfbana, åtminstone inte av själva utövarna, så går det liksom inte till i sportens värld. Ridsport är inte ”bara” en sport, utan så mycket, mycket mer. Det är ett engagerat sätt att leva som har fångat hundratusentals människor bara i Sverige. Lycklig den som får ta del av ridsportfolkets handlingskraft.

Referat från Anna Nybergs blogginlägg, frilansjournalist på FUX Media ”nej ridsporten är ingen sport”.

Avslutningsvis vill jag gratulera Peder som i mina ögon var en värdig vinnare!

Jag ser fram emot att följa hur ridsporten kan fortsätta förenkla tävlingsreglerna och förtydliga fördelarna med vår sport. Det tror jag är en viktig pusselbit till att ridsporten syns i fler sportsändningar, att ridsporten får mer förståelse och därigenom också ge en större acceptans och respekt.

/Linn

Av:
Anna Öhgren-Bodén

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

Torsby i topp i företagsmätningar

image

Hallå där! Torsbys rallykoordinator Anna-Lena Carlsson

image

Byggskolan - en populär sommarlovsaktivitet