Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

De nyanländas egna hjälte

Det finns mängder av eldsjälar som i det tysta kämpar för ett bättre Torsby. I två inlägg kommer vi därför lyfta fram några av dessa vardagshjältar. Den första är Bettan Nordin.

Bettan har sedan hon var liten haft ett stort behov av att hjälpa andra och har nu hittat en plats där hennes hjälp kommer till stor nytta. Bettan har sedan ett par år tillbaka engagerat sig volontärt i nyanländas situation och på det sättet fört in en ljusglimt i deras vardag. Hon har varit med att grundat mötesplatsen Nyfiket och håller dessutom i svenskundervisning på Stjerneskolan.

-Jag skulle kunna ge bort allt jag har. Mat för dagen och tak över huvudet är det enda jag behöver, säger Bettan.

För lite mer än ett år sedan tog Bettan och två andra initiativet till att starta ett språkcafé vid namn Nyfiket för att alla nyanlända skulle få en mötesplats och lättare komma in i samhället. Här träffas dem varje tisdag för att umgås, prata och känna gemenskap. Nyfiket är en plats för alla, och varje tisdag träffas drygt 35 människor. Här ser många en chans att få prata ut och öppna upp sig om sådant som tynger dem. Bettan finns där som ett stöd och fungerar i många fall som en extra mamma, vilket många av de nyanlända även kallar henne.
Mamma, drottning och ängel är några av de fina orden hon får höra nästan dagligen.
Bettans engagemang med de nyanlända vilar aldrig, de är ständigt i hennes tankar.

Efter att Bettan började hjälpa de nyanlända har hela hennes liv förändrats. Hon känner sig gladare, piggare och mår bra av att känna sig behövd.

-Jag blir så varm av att hjälpa till, det är som känslan av att bli nykär varje dag, säger hon.

För Bettan är alla människor lika mycket värda. Alla förtjänar en chans. Om man inte vet människors bakgrunder ska man heller inte döma dem anser hon. För Bettan är det en självklarhet att hjälpa till och visa att någon faktisk bryr sig. Något så litet som ett hej kan bli så stort och betydelsefullt för de nyanlända. Vill man göra något mer är Nyfiket en perfekt mötesplats tycker Bettan.

Bettan ställer altid upp och hjon jobbar på frivillig basis. Hon visar att alla är lika mycket värda och vi tycker att detta gör henne till en vardagshjälte som gör Torsby till ett finare samhälle.

Av: Julia Back och Moa Martinsson, Stjerneskolan

Av:
1 1

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

Finnskogscentrum i final till internationellt arkitektur- och hållbarhetspris

image

BLOGG: Det omtalade Jerringpriset

image

BLOGG: 4:a i SM-kvalet