Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

Churchill var inte heller klok

Skådespelare från Östra teatern besökte Torsby och Biografen Stjärnan för första gången torsdag 4 maj och spelade ett utdrag ur uppsättningen Churchill var inte heller klok – en föreställning om arbetslivet för personer med funktionsnedsättning. Arrangör var Fryksdalens Samordningsförbund i samarbete med Arbetsförmedlingen och Torsby kommun.  

Syftet med lunchträffen var att föra en dialog med lokala företag och offentliga organisationer om hur vi tillsammans kan möjliggöra för främst unga personer med någon form av funktionsnedsättning att nå en egen försörjning. Föreställningen var på många sätt komisk men framförallt väldigt tänkvärd och lärorik.

– Jag växlade mellan skratt och gråt säger en av besökarna från föreställningen på Stjärnan.

Östra Teatern har erbjudit utbildning och kompetensutveckling i form av pjäser och efterföljande dialog tillsammans med deltagarna sedan 2003. Föreställningarna är baserade på verkliga upplevelser och grundtemat handlar om hur det kan vara att leva med en funktionsnedsättning. Syftet är att deltagarna ska få en ökad insikt kring funktionsnedsatta människors livssituation och potential och reflektera över frågor som bemötande, mångfald och social hållbarhet.

Petter Billengren, Joakim Sikberg och Maria Lindström roade och berörde publiken på Stjärnan.

– Modern forskning tyder på att det är i blandade grupper, där folk är olika som människor blir kreativa, tänker nytt och producerar mer, säger Petter Billengren, en av skådespelarna från Östra Teatern.

I den efterföljande diskussionen gavs flera exempel från arbetslivet där personer med funktionshinder på olika sätt särbehandlats men teatergruppen fokuserade på många goda exempel där personer hamnat helt rätt yrkesmässigt och påverkat de berörda verksamheterna i en positiv bemärkelse. Max hamburgarrestauranger är ett av de goda exempel som togs upp vid flera tillfällen under lunchträffen.

– De har tagit frågan om ett differentierat arbetsliv på största allvar. De har riktat blicken åt ett annat håll och vågat anställa personer med olika diagnoser, något som gjort stor skillnad för både arbetstagare och företag, säger skådespelaren Joakim Sikberg

-Om man törs ta steget och göra annorlunda så minskar också trösklarna inom andra områden i företaget vilket innebär att företaget breddar sig och växer. Det blir ofta spin-off effekter och man tänker bredare i hela verksamheten.

Här kan du se en kortfilm om Östra Teaterns verksamhet

Av:
Åsa Gertling

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

Bygglärlingspriser till Torsby

image

BLOGG: Om mitt tredje band Incarnit

image

Råa-loppet - 3 mils traillöpning bland skogsfolk och väsen