Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

Bodiil från Mustapuro trivs på Ritamäki

Ritamäki i Lekvattnet är en av Sveriges bäst bevarade finngårdar och den sista finngården i Sverige som senast bebotts och brukats på traditionellt vis. Årlig lieslåtter bevarar ängsfloran med bland annat fältgentiana och slåtterblomma. En inventering nyligen visade på en stor ökning av fridlysta växter som förmodligen sprids på området  genom att de gamla slåttertraditionerna bibehålls.

Markerna runt Ritamäki brukades enligt gamla traditionella metoder så sent som på 1960-talet. Gården avfolkades 1964 då syskonen Beda och Henning Jansson flyttade till vårdhem i Torsby. De skänkte gården till Lekvattnets hembygdsförening för att de så gärna ville att gårdens historia skulle bevaras. Den äldsta bebyggelsen är från 1780-talet och nuvarande boningshus med rökstuga är från 1840-talet.

I år driver en finnskogsättling Ritamäki. Bodiil Nordqvist har vistats mycket på Ritamäkis granngård Mustapuro, och bor nu stora delar av året där. Hennes förfäder brukade gården och hade en naturlig koppling till granngårdarna, bland annat Ritamäki då de samverkade kring arbete och drift. Det var för kostsamt att kunna ha alla djur, verktyg och utrustning som krävdes för livet på finnskogen, därför hjälptes man åt och fördelade arbete och hjälpmedel mellan närliggande gårdar.

När Bodiil fick förtroendet arrendera Ritamäki under sommaren 2016 så såg hon det som en stor möjlighet att göra nåt helt annat än det hon gör till vardags som anställd vid Landstinget i Värmland. Första sommaren är ett test av vilket koncept som är gångbart. Hon har redan nu idéer kring hur man kan paketera Finnskogen på ett säljbart sätt. Hon spånar redan på framtida konceptlösningar där besökaren köper ett paket där allt ingår. Aktiviteter, mat, miljö, gamla traditioner, historieberättande, övernattning, rökbastu med mera. – Vi har så mycket att samverka kring i området och kan vi enas om ett säljbart paket så gynnar det alla medverkande aktörer säger Bodiil.

Redan i år händer det lite nya saker på gården. Den 5 Augusti kl. 19.00 gästas Ritamäki av folkmusikern Anna Fält som under senare tid tonsatt rim och ramsor med ursprung i Finnskogen. Den 23 juli är det dags för årets slåtter med gamla traditioner. Lien plockas fram ur boden och används flitigt under denna dag.

Under våren har Bodiil medverkat i en UR-produktion om finsk invandring, Lagom mycket finskt. Första programmet handlar om skogsfinnarna och materialet är inspelat i Lekvattnet. Fokus är på nutidens skogsfinnar och hur man överför kulturarvet till dagens samhälle. Programmet sänds i SVT 1 den 14 september kl. 22.00.

Ritamäki har öppet dagligen 11 – 18 under hela sommaren fram till den 14 augusti. De säljer kaffe, saft och hembakat bröd. Goda Nyheter Torsby rekommenderar verkligen ett besök på denna vackra plats, ta en tur på Sjutorpsleden samtidigt så får du uppleva fler finngårdar samtidigt!

Bodiil Nordqvist

Bodiil Nordqvist

Av:
Åsa Gertling

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

Premiär för elbilar i bilpoolen

image

Nordvärmlänningar i brassbandsmästerskap

image

Kokbok ska lära elever svenska