Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

BLOGG: Torsby och världen utanför

En gång per år brukar jag samtala med högstadieelever från Frykenskolan i Torsby. Det brukar bli väldigt intressanta samtal där vi utbyter ord och idéer med varandra.

Jag berättar om min resa från Brånåsvägen ut i världen, om mitt arbete på platser som man normalt bara hör om på nyheterna och de i sin tur berättar om hur det är att vara tonåring idag och vilka drömmar och farhågor de bär på.

Jag slås alltid av hur lite som har förändrats från den tiden då jag själv gick på Frykenskolan, någon gång på medeltiden. Det handlar ofta om samma känslor kring att växa upp, ångesten inför gymnasievalet, skoltrötthet, att passa in, att sticka ut, relationer, dumma lärare, konstiga föräldrar, ingen som förstår en, drömmar och osäkerhet.

Det är dock en sak som jag tycker har förändrats till det bättre; världen utanför Torsby känns inte längre lika avlägsen för unga. Idag är det inte jättekonstigt att åka till exempelvis Norge för att arbeta efter gymnasiet, att vilja plugga vidare, eller att tågluffa i Europa. Den yngre generationen vet att det finns en värld därute och den är deras att ta del av bara de vill och vågar.

När jag gick på högstadiet så hade många av oss komplex för storstäder. Stockholm kändes som en helt annan värld och Karlstad, ja, det var dit man åkte för att äta på McDonalds och se på film typ någon enstaka gång per år.
Däremot känns det fortfarande som unga från landsbygden har ett överdriven komplex gentemot sina jämnåriga från städer. Känslan finns kvar att det är vissa typer av jobb och utbildningar som är förbehållna kidsen från de större städerna, det är dem man ser på tv och film, det är de som lyckas stort.

Jag hade förmånen att spela fotboll i ett riktigt duktigt pojklag i Torsby IF. Vi vann en mängd turneringar över hela mellan-Sverige samt spelade i pojkallsvenskan som första lag någonsin från kommunen. Men jag inser nu att vi nog aldrig riktigt insåg hur bra vi var. På uppvärmningen inför matcher mot ”storheter” som Örebro, Västerås och Norrköping tjatade vi om hur ”bra de såg ut”, hur ”stora de var”, att ”deras A-lag spelade i allsvenskan” med mera. Vi hade en överdriven respekt för dem enbart på grund av vart de bodde och det kändes som vi hade förlorat matchen innan den ens hade börjat.

Jag konverserar ibland med kollegor som växte upp i storstäder om hur det var för dem. De berättar att när de ville gå på bio behövde man bara gå runt hörnet eller ta tunnelbanan några stopp bort så fanns det tillgängligt. Jag och mina kompisar i kontrast fick hålla tummarna och hoppas på att biografen Stjärnan var öppet, eller så fick vi ringa runt och fjäska för kompisen som hade den största tv:n och VHS-spelaren (för den yngre generationen: googla ”VHS”).

Skulle vi starta ett band och spela musik så fick vi själva jaga ett lämpligt utrymme medan stadsborna helt enkelt bokade tid i en replokal. Drygt? Ja. Lärde vi oss något? Ja, att fixa själva, bli duktiga problemlösare och ställa upp när det gällde. Är det något som jag vet kommer från min uppväxt och som jag är oerhört stolt över så är det mitt ”driv”, att inte vänta på att saker ska hända utan att själv ta initiativet. Vad hade hänt om inte fler tänkt likadant i vår hembygd?

Torsby Marten, Östmarksveckan, Svenska rallyt, Ge & Hör, Nordvärmlands FF, SK Bore, ja alla föreningar av olika slag och rallycross i Höljes, med mera är produkten av lokal kunskap och engagemang. Det ideella arbetet är navet där vi bor och ger hjärta och själ till vårt samhälle. Det möjliggör för en mängd människor att utvecklas och vara delaktig i något större. Få representerar detta bättre än invånarna i Torsby kommun.

Mitt komplex gentemot storstaden, det kastade jag ut genom fönstret för länge sen. Att ha tillgång till både stad och landsbygd har blivit det som jag förknippar med livskvalitet.

/Henrik

Av:
Anna Öhgren-Bodén

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

Augusti månads bloggare: Filmaren och fotografen Tom-William Lindström

image

Elisabeth Mellin: Det fullkomligt regnade utmärkelser över Stjerneskolan

image

MÅNADENS BLOGGARE: Dennis Rådström